Hoppa till huvudinnehåll

Verstappens succé blåste nytt liv i titelfajten – Mercedesbossen "njuter" av läget: "Hade kanske inte ens den näst snabbaste bilen i förra tävlingen"

Lewis Hamilton och Max Verstappen blickar åt sidan.
Max Verstappen (till höger) är ett ordentligt hot för Lewis Hamilton, tror Mercedes stallchef Toto Wolff. Lewis Hamilton och Max Verstappen blickar åt sidan. Bild: EPA-EFE/All Over Press Lewis Hamilton,Max Verstappen,Formel 1

Merecedesförarna Valtteri Bottas och Lewis Hamilton hade inget att säga till om då Red Bulls Max Verstappen var i en klass för sig i söndagens deltävling på Silverstone. Nu är holländaren med i titelstriden på allvar, menar Mercedes stallchef Toto Wolff.

Hamilton och Bottas fick nöja sig med platserna två och tre då Verstappen stod för en styrkedemonstration i Storbritannien.

I och med segern gick holländaren förbi Valtteri Bottas i VM-sammandraget. Den nya tvåan Verstappen har ändå hela 30 poäng upp till ettan Hamilton.

Formel 1 fortsätter i Spanien redan denna helg. Direkt efter förra loppet var Verstappen försiktig med att lova för mycket inför framtiden.

– Det var första gången i år som vi verkligen kunde utmana Mercedes. Jag kan inte ännu bedöma om vi är lika starka i Barcelona, sade Verstappen.

Mercedes stallchef Toto Wolff räknar åtminstone med Red Bull i fortsättningen. Enligt honom får F1-fansen nu ta del av en äkta kamp om VM-titeln.

– På ett sätt njuter jag av situationen, eftersom alla trodde att säsongen skulle bli en ”promenad i parken” för oss, säger Wolff enligt Autosport.

VM-ställningen 9.8

1. Lewis Hamilton Mercedes 107 poäng
2. Max Verstappen Red Bull 77
3. Valtteri Bottas Mercedes 73
4. Charles Leclerc Ferrari 45
5. Lando Norris McLaren 38
6. Alexander Albon Red Bull 36
7. Lance Stroll Racing Point 28
8. Sergio Perez Racing Point 22
9. Daniel Ricciardo Renault 20
10. Esteban Ocon Renault 16

”Det återstår kanske tio lopp”

Men en promenad i parken är inte tillräckligt för Mercedes just nu. Wolff tycker att man var riktigt långsamma i den förra tävlingen.

– Vi hade verkligen inte de snabbaste bilarna, kanske inte ens de näst snabbaste. Vi har märkt tidigare att varma förhållanden inte riktigt passar oss, men situationen är mer komplex än så.

Toto Wolff under ett formel 1-lopp.
Toto Wolff. Toto Wolff under ett formel 1-lopp. Bild: HOCH ZWEI/Pool/Steve Etherington/ All Over Press Toto Wolff

Stallchefen menar att Mercedes måste lära sig hantera däcken bättre.

– Vi har nog det snabbaste paketet, men det snabbaste paketet inkluderar också mest downforce, vilket belastar däcken mer.

Wolff påminner om att båda Red Bull-förarna körde ut i säsongens första lopp. Utkörningar kan vara avgörande i en rafflande titelfajt.

– Det återstår kanske tio lopp. Utkörningar kan skapa stora förändringar i sammandraget och det kan bli betydligt mer intressant än vad folk trodde för ett par veckor sedan.

Läs också