Hoppa till huvudinnehåll

Boston imponerade men behövde 81 minuter för att besegra Carolina – Sebastian Aho bevittnade segermålet från första parkett

Segermålskytten Patrice Bergeron jublar tillsammans med Brad Marchand (till vänster) och Torey Krug (till höger).
Segermålskytten Patrice Bergeron jublar tillsammans med Brad Marchand (till vänster) och Torey Krug (till höger). Segermålskytten Patrice Bergeron jublar tillsammans med Brad Marchand (till vänster) och Torey Krug (till höger). Bild: AFP / Lehtikuva Boston Bruins,Patrice Bergeron,Brad Marchand,Torey Krug

För ett år sedan vann Boston över Carolina med 4–0 i slutspelet och tog sig till finalserien i hockeyligan NHL. Då lagen drabbade samman för första gången i årets slutspel var Boston igen det bättre laget. Lagen höll ändå resultatmässigt jämna steg och avgörandet kom först i den andra förlängningsperioden.

Bostons förstecenter Patrice Bergeron blev stor hjälte då han avgjorde matchen mot Carolina. Det stod 3–3 efter 60 minuters spel och det krävdes till sist två förlängningsperioder för att vaska fram ett avgörande.

Lagets förstakedjor fanns på isen då klockan stannade på 81:13. Brad Marchand och David Pastrnak sågade sig igenom Carolinas defensiv och gav Bergeron ett ypperligt skottläge som han förvaltade. 4–3 till Boston som tog ledningen med 1–0 i matcher.

Joel Edmundson och Sebastian Aho i Carolina kunde tillsammans konstatera att ingen höll koll på Bergeron som smög sig på mål från höger. Petr Mrazek i Carolinamålet var felplacerad i den svåra sidledsförflyttningen och hade inga chanser att rädda skottet.

Efter matchen var Carolinas chefstränare Rod Brind'Amour förbannad på domarna som godkände Bostons 2–1-mål. Brind'Amour utmanade domslutet och förlorade, vilket gav Carolina en tvåminuters utvisning.

– Jag är medveten om att vi inte var det bättre laget, men om det målet inte hade godkändes hade vi kanske vunnit matchen, sa han till The News & Observer.

Under matchen skapade Boston de bästa chanserna och inte minst andrakedjan med Jake DeBrusk, David Krejci och Ondrej Kase var ständigt på hugget.

Carolina fick bra utdelning och Tuukka Rask i Bostonmålet hade en otacksam kväll med förhållandevis få skott. Det blev 25 räddningar på 28 skott.

I slutspelskvalet mot New York Rangers imponerade Carolinas förstakedja med Andrej Svetjnikov, Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen. Mot Boston fick de inte alls till det. En poäng var blev det dock för finländarna. Aho och Teräväinen spelade fram till Joel Edmundsons 1–0-mål i den första perioden.

Sebastian Aho firar Carolinas mål bakom Tuukka Rask.
Sebastian Aho firar lagets första mål. Sebastian Aho firar Carolinas mål bakom Tuukka Rask. Bild: AFP / Lehtikuva Sebastian Aho,Tuukka Rask

Före matchstart meddelades det att Sami Vatanen i Carolinaförsvaret inte kan spela. Dougie Hamilton, som före sin vadskada i januari var en av ligans bästa backar, var i stället tillbaka och gjorde sin första match på sju månader.

Enligt tidningen The News & Observer kom Vatanens återbud i sista stund och det befaras inte handla om något allvarligt.

Boston, som besegrade Carolina i förra årets semifinaler med 4–0 i segrar, leder nu med 1–0 i matcher. Nästa match spelas natten till fredag.

Vilket lag går vidare?

Carolina
56.6% (120 röster)
Boston
43.4% (92 röster)
Antal avgivna röster: 212

Första perioden

Matchen var 13 minuter gammal då Carolina tog ledningen. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen hade precis kommit in på isen då de serverade backen Joel Edmundson som krutade in 1–0-pucken.

Poängligan
SpelarePoäng
1. Connor McDavid (EDM)4. 5 + 4 = 9
2. Sebastian Aho (CAR)4. 3 + 6 = 9
3. Ryan Nugent-Hopkins (EDM)4. 2 + 6 = 8
4. Jonathan Toews (CHI)5. 4 + 3 = 7
5. Pierre-Luc Dubois (CBJ)6. 4 + 2 = 6

Boston kvitterade ett par minuter före den första periodpausen och det var lagets farliga förstakedja som låg bakom målet. Patrice Bergeron vann tekningen, Brad Marchand tog hand om pucken och stod för en fenomenal framspelning till David Pastrnak som petade in kvitteringen.

Andra perioden

Boston inledde den andra perioden vassast. David Krejci gav Jake DeBrusk ett utmärkt skottläge men pucken träffade stolpen.

Strax därefter gav Charlie Coyle Boston ledningen. Carolinas tränare Rod Brind'Amour tyckte att det handlade om en handpassning och utmanade domslutet. Tv-kommentatorerna höll med Brind'Amour men alla fick fel då målet även efter videogranskning godkändes.

Carolina åkte på en tvåminuters utvisning för att ha misslyckats med utmaningen. Det hindrade inte Carolina. I boxplay fick Brock McGinn ett friläge och avslutade stiligt. 2–2.

Efter kvitteringen fortsatte Boston att trycka på och det var tvåan med DeBrusk, Krejci och Ondrej Kase som höll sig framme och radade upp målchanser. DeBrusk missade ett halvöppet mål från liten vinkel och även Krejci sumpade en bra chans. Före det hade Bostonbacken Matt Grzelcyk haft ett skott i ribban.

Carolina hade oerhört svårt att skapa farliga lägen och lagets förstakedja med Andrej Svetjnikov, Aho och Teräväinen var överraskande blek.

Tredje perioden

Boston fortsatte att ösa på efter den andra periodvilan och det var igen andrakedjan som var framme. Carolinas målvakt Petr Mrazek gjorde en jätteräddning på Kases skott men senare i samma byte var han chanslös då Krejci petade in en retur. 3–2 till Boston efter 40:59.

I jakten på en kvittering var det fortsatt motigt för Carolina mot ett defensivt tajt Boston. Med tio minuter kvar att spela fick bortalaget ändå utdelning. Backdoldisen Haydn Fleury kastade in en puck på mål som överraskade en uppenbarligen skymd Rask. 3–3.

De riktigt farliga chanserna lyste med sin frånvaro i slutet av matchen. Boston var ändå närmast ett fjärde mål. Lagets andrakedja vaskade fram ytterligare en chans men Carolina lyckades rensa då Krejci skulle sopa in pucken i ett tomt gapande mål. Bostonbacken Charlie McAvoy hade på slutet ett vasst skott på mål som Mrazek räddade.

Första förlängningsperioden

Förlängningen bjöd på försiktigt spel.

Då nio minuter hade spelats hade Carolinas Warren Foegele först en chans att slå in en puck i ett halvtomt mål men träffade inte pucken. Strax därefter fick Boston Chris Wagner ett strålande skottläge men Mrazek räddade.

Carolinas unga ryss Svetjnikov försökte sig på ett zorromål. Rask kan tacka backen Brandon Carlo som tidigt insåg vad som var på gång och avvärjde.

Domarna tillät det mesta och därför blev det upprört då de blåste för holding på Carolinabacken Brady Skjei med ett par minuter kvar av den första förlängningsperioden. Boston kunde inte ta vara på chansen men fick inleda den andra förlängningsperioden med 24 sekunder powerplay.

Andra förlängningsperioden

Carolina fixade Skjeis utvisning och efter det skapade lagets etta med Aho och Teräväinen tryck i Bostonzonen. Det gav ändå inte utdelning och i stället kunde Bostons förstakedja kontra.

Marchand och Pastrnak sågade sig snyggt igenom Carolinadefensiven och spelade fram till Bergeron som avgjorde från nära håll. 4–3 till Boston och klockan stannade på 81:13. Varken backen Edmundson eller Aho i Carolina hade koll på Bergeron som smög sig på mål från högerkanten.

Mrazek i målet hann inte alls med i förflyttningen och var felplacerad då segerskottet avfyrades.

Resultat:

Boston – Carolina 4–3 (efter förlängning)
BOS: Tuukka Rask: 25/28 räddningar
CAR: Sebastian Aho 0 + 1 = 1, +/- 0, 26:25
CAR: Teuvo Teräväinen 0 + 1 = 1, +/- 0, 25:01

Boston leder med 1–0 i matcher.

Läs också