Hoppa till huvudinnehåll

En okej men ojämn skörd är att vänta - Ingåbonde förutspår att skördetiden drar ut på tiden i år

Personporträtt på Kim Forsman
Kim Forsman tillbringar en hel del tid i skördetröskan de kommande veckorna. Personporträtt på Kim Forsman Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,jordbrukare,vete,spannmål,jordbruk,skörd,kim forsman

Efter en speciell vinter och en rätt sval sommar börjar det bli dags för att skörda. Ingåbonden Kim Forsman förutspår att det blir en medelskörd: inget rekord, men inte heller en katastrof.

Kim Forsman på Kalkulla gård är i startgroparna för att börja skörda. För tillfället går han igenom att allt fungerar som det ska; skördetröskorna läggs i gång och torkarna kontrolleras.

- Inom de närmaste dagarna kommer vi i gång med kornet, eventuellt redan i dag, säger han.

Kvaliteten blir ojämn

Forsman odlar vete, maltkorn, oljeväxter och ärtor. Efter den varma och snöfattiga vintern kom vårbruket igång förvånansvärt bra, säger han. Men efter det blev det en kall och regnig period.

- Det har gjort att mognaden är ganska ojämn överlag. Framför allt är vårvetet grönt på vissa ställen.

Han förutspår att skörden kommer att bli rätt okej i år: ingen rekordskörd är att vänta, men det blir inte heller någon katastrof.

- Egentligen ser allt ganska hyfsat ut. Det är kanske kvaliteten som är lite ojämn. Det blir en bra medelskörd. Ingen rekordskörd, men inte heller riktigt dåligt.

Beställning på torrt och soligt väder

För jordbrukaren är det bättre ju jämnare spannmålen har mognat. Det som är ojämnt måste torka mer och det blir helt enkelt en kostnadsfråga.

Nu hoppas Kim Forsblom på torrt och soligt väder. Skördetiden brukar normalt räcka en månad.

- Men i år känns det som om vi kommer att hålla på längre än så eftersom det är så ojämnt.

Skördetiden är överlag stressigare än vårsådden, som är intensivare och i bästa fall kan avklaras på en vecka.

- Under skördetiden är det främst ovissheten som stressar. Speciellt om det blir ostadigt väder är det stressande, när man inte vet när man kan fortsätta.

Läs också