Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Det skulle gynna finsk skidåkning att förbundet utarbetade en B-plan där de inhemska tävlingarna fick högre status

Förbundstränare inom FSS, Henrik Byggmästar.
FSS-sportchefen Henrik Byggmästar. Förbundstränare inom FSS, Henrik Byggmästar. Bild: YLE/AnttiKoivukangas henrik byggmästar

De som jobbar med vinteridrott, i det här fallet längdåkning, går på flera sätt i osäkerhetens tid. Vad blir det av den kommande tävlingssäsongen med alla nuvarande begränsningar? Kommer vi överhuvudtaget att se en normal världscup eller ens internationella tävlingar? Eller blir det en säsong där fokus ligger på tävlingar inom landets gränser.

I skrivande stund är bara en sak säker och det är att ingen med säkerhet vet hur säsongen kommer bli. Om man funderar runt olika scenarier så är de ganska många.

En säsong som genomförs normalt där alla länder deltar fullt ut i världscupen känns i nuvarande läge ganska osäkert. En säsong som genomförs normalt men utan publik är en säsong som är ekonomiskt osäker.

Blir det en världscup som genomförs med flera tävlingar på samma ort för att minimera resandet? Eller en världscup där inte alla länder ges möjlighet att delta? Det mest dystra alternativet är att det inte blir någon världscup alls.

B-plan med inhemska tävlingar

De här funderingarna berör alla landslag, men i kategorin under världscupen så har vi i Norden även Skandinaviska cupen som berör betydligt fler av våra nordiska idrottare. Den första tävlingshelgen i Skandinaviska cupen är inprickad till Piteå i mitten av december. Följande tävlingar ska avgöras i Norge i början av januari.

Personligen tror jag att det skulle gynna finsk skidåkning att skidförbundet utarbetade en B-plan där de inhemska tävlingarna fick högre status. I dagens läge så har vi finska cupen och FM-tävlingar som det sätts bra fokus på.

Utöver dessa tävlingar vore det bra med ytterligare några högklassiga tävlingar som i samarbete med olika streamningstjänster skulle höja statusen på tävlingarna.

Osäker höst

Som alla förstår är det många frågetecken i luften. Då vi dessutom lägger till det kommande förbudet att använda fluorvallor så har vi en höst framför oss som är väldigt öppen och osäker.

Men det absolut viktigaste är att vi som ledare stöder idrottarna så att de kan fokusera på det som var och en kan påverka, den egna prestationsförmågan.

De områden som vi inte kan påverka är det onödigt att slösa energi på. #medfokuspåframgång så tar vi oss an den kommande säsongen.

“Spänn bågen och lycka till”

Henrik Byggmästar, sportchef
Finlands Svenska Skidförbund FSS

Läs också