Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals drabbade kräver mer forskning om coronans långsiktiga konsekvenser: "Vad är det för fel på oss?"

En kvinna som bär ansiktsskydd.
De som nu vill ha stöd är de som insjuknade i den så kallade första vågen, som inte helt tillfrisknat även om vi nu enligt många står på tröskeln till en andra våg. Bildsättningsbild. En kvinna som bär ansiktsskydd. Bild: Hilma Toivonen / Yle andningsskydd,ansiktsskydd,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Munskydd

Över 400 finländare har skrivit under en namninsamling som kräver mer forskning om coronavirusets långsiktiga ekonomiska och medicinska konsekvenser. Bakom namninsamlingen står flera personer som smittats av viruset eller som har haft symptom under en lång tid.

I huvudsak leds namninsamlingen av Joni Savolainen, som insjuknade i covid-19 i mars. Han vill veta varför han och många andra har varit sjuka i månader.

- Virusets kraft har underskattats. Vi behöver snarast forskning om vad som är fel med oss. Varför kommer symptomen tillbaka om och om igen?

Meningen med namninsamlingen är att få beslutsfattare och vårdpersonal i nyckelpositioner att vakna till det faktum att viruset kan försämra också normalfriska människors hälsa för en väldigt lång tid, enligt Savolainen.

Vi behöver hjälp och finansiering från staten för att vi ska kunna återvända till arbetet

Insamlingen, som finns på Apuakoronaan-sidan, hade på onsdagsförmiddagen drygt 400 underskrifter.

Målet är mer forskning i hur individen påverkas hälsomässigt och ekonomiskt, om symptomen pågår i flera månader. Till exempel kan det leda till att man inte klarar av att arbeta under en lång tid.

"Förvrängd bild av verkligheten"

Enligt Savolainen finns det hundratals, om inte tusentals personer som haft coronasymptom i flera månader.

Bland annat muskelkramper, andnöd, avdomnade kroppsdelar, torrhosta och trötthet hör till de symptom som många rapporterar sig ha lidit av under en längre tid. Det framgår ur en stödgrupp på Facebook med över 2 500 medlemmar.

Enligt Joni Savolainen borde långvariga symptom ha tagits i beaktande redan i början av pandemin. De som nu vill ha stöd är de som insjuknade i den så kallade första vågen, som inte helt tillfrisknat även om vi nu enligt många står på tröskeln till en andra våg.

Det finns heller inget register över oss. Ändå finns det hundratals av oss

- Vi behöver hjälp och finansiering från staten för att vi ska kunna återvända till arbetet, säger Savolainen, som inte klarat av att återvända till jobbet sedan mars.

Han menar att verkligheten redan nu är förvrängd, då många med långtidssymptom inte ens söker hjälp för att de upplever att det inte finns hjälp att få.

- Det finns heller inget register över oss. Ändå finns det hundratals av oss, säger Savolainen.

Det här är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel Sadat koronaan sairastuneet vetoavat päättäjiin, sillä jälkioireet ovat vieneet työkyvyn kuukausiksi: "Me tarvitsemme kiireellisesti tutkimusta" skriven av Oona Mynttinen. Den har bearbetats och översatts av Simon Karlsson.