Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs Kulturinstitut tar tjuren vid hornen: “Vi gör allt för att kunna ordna kurser även i höst”

äldre personer som jumppar med käppar i en gymnasitksal.
Liknande kurser som den här skedde på distans i våras på grund av coronapandemin. Då kunde deltagarna följa med en instruktionsvideo på Youtube. äldre personer som jumppar med käppar i en gymnasitksal. Bild: Raseborgs Kulturinstitut Karis,Västnyland,medborgarinstitut,Kurs,Raseborg,kurssekreterare Martin Nybom

Coronapandemin har ställt till det på många håll inom utbildningssektorn. På Raseborgs Kulturinstitut jobbar man hårt för att ordna kurser även i år.

Kursanmälningarna för medborgarinstitutets del inleds torsdagen den 13.8 klockan 11:00.

Arrangörerna intygar att det är tryggt att anmäla sig.

– Man vågar nog anmäla sig på kurs. Vi vet såklart inte hur situationen kommer eskalera, men vi följer alla direktiv och rekommendationer, säger Martin Nybom som är kurssekreterare på Raseborgs kulturinstitut.

Ersättning garanteras vid behov

De som har anmält sig till en kurs behöver inte vara oroliga för att förlora sina pengar.

– Om en kurs blir inställd är det klart att man får pengarna tillbaka, säger Martin Nybom.

Om man vill ha pengarna tillbaka måste man komma ihåg att vara i kontakt med kansliet.

en medelåldersman i svart jeansjacka och brunt kort hår.
Om man vill på kurs så ska man bara komma, säger kurssekreteraren Martin Nybom. en medelåldersman i svart jeansjacka och brunt kort hår. Bild: Ellen Forsström / Yle Karis,Västnyland,medborgarinstitut,Kurs,Raseborg,kurssekreterare Martin Nybom

Ifall man inte vill delta i en kurs som ordnas på distans kan man också få pengarna tillbaka.

– Om man vill hoppa av en kurs som visar sig bli av på distans så fixar sig det nog med att få tillbaka pengarna, säger Martin Nybom.

Nybom understryker att man vid Raseborgs Kulturinstitut har återbetalat fler kursavgifter än på annat håll.

– Alla kommuner återbetalade inte delar av kursavgifterna för de kurser som avbröts under våren på grund av coronapandemin, men det gjorde vi, säger Nybom.

På kurserna kommer säkerhetsavstånd och rengöring vara prioritet nummer ett

Om intresset för en kurs blir väldigt stort kommer den antingen att flytta till större utrymmen eller delas upp i två grupper.

– Vi jobbar hårt för att ha kurser även i år och hoppas att människor känner att det är tryggt att komma på våra kurser, berättar Martin Nybom.

ett gult stenhus på sommaren.
Här i Karis gamla stadshus är nu Raseborgs Kulturinstituts lokaler. ett gult stenhus på sommaren. Bild: Ellen Forsström / Yle Karis,Västnyland,medborgarinstitut,Kurs,Raseborg,kurssekreterare Martin Nybom

Man ska tvätta händerna, hålla säkerhetsavstånd och inte komma till kurserna om man känner sig krasslig. Om man varit på resa ska man stanna hemma.

Ifall situationen kräver det så är Raseborgs Kulturinstitut redo för hårdare tag

– Vi har möjlighet att ordna kurser på distans. I våras fick vi försmak på distanskurser och nu tror jag att alla lärare är varma i kläderna och har kommit med nya idéer för hur man kan utveckla kurserna på distans, säger Martin Nybom.

Man kan till exempel följa med en instruktionsvideo eller hänga med på föreläsningar via nätet.

– Våra distanskurser ser lite varierande ut. I vissa kurser kan man följa med en video på Youtube, andra kurser genomförs i realtid genom onlineföreläsningar.

Äldre människor som sitter runt ett bord och målar med akvarell färg.
Så här kan en närundervisningskurs se ut på institutet. Äldre människor som sitter runt ett bord och målar med akvarell färg. Bild: Raseborgs Kultutrinstitut Karis,Västnyland,medborgarinstitut,Kurs,Raseborg,raseborgs kulturinstitut

Martin Nybom säger att enda skillnaden är att kursen sker via nätet. Annars ska den motsvara en vanlig kurs.

– Vissa kursdeltagare tycker till och med att det är skönare att delta hemifrån, säger han.

Många tycker att det är roligt att det ändå ordnas något

– Det har gjort en undersökning under våren om hur människor upplever distansundervisning. Merparten upplevde det som positivt och att det är roligt att det ändå ordnades något, berättar han.

Att anmäla sig innebär inte någon större ekonomisk risk.

– Det är ganska riskfritt att anmäla sig till kurs. För det första behöver man inte betala ännu och man kan följa med hur coronaläget utvecklas. Man får också komma och pröva på en kurs en gång utan bekostnad, bara man anmäler sig, säger Martin Nybom.

Läs också