Hoppa till huvudinnehåll

Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Belarus för tredje dagen i sträck – EU hotar med sanktioner

Demonstranter i Minsk omhändertas av kravallpolis.
Demonstranter i Minsk omhändertas av kravallpolisen under tisdagen. President Lukasjenka anklagas för att använda skrämseltaktik för att ingen ska våga protestera. Demonstranter i Minsk omhändertas av kravallpolis. Bild: AFP / Lehtikuva Belarus

EU anklagar Belarus för övervåld mot demonstranter, olagliga gripanden och valfusk, och överväger nu att återinföra sanktioner mot landet.

EU:s utrikesministrar kommer att diskutera läget i Belarus och möjliga sanktioner under ett möte på fredagen.

I går bröt våldsamma protester ut i Minsk för tredje dagen i rad sedan söndagens presidentval.

Säkerhetsstyrkor uppges ha attackerat journalister och slagit demonstranter.

Våldsamma protester har pågått ända sedan president Aljaksandr Lukasjenka vann söndagens kontroversiella presidentval, och tusentals demonstranter har gripits.

Enligt EU var presidentvalet varken fritt eller rättvist, och uppmanar nu de belarusiska myndigheterna att släppa de gripna demonstranterna.

Oppositionskandidat Svjatlana Tsichanouskaja "tvångsförvisad"

Oppositionens presidentkandidat Svjatlana Tsichanouskaja bekräftades i går ha flytt till Litauen, där hon beviljats ett ettårigt visum.

Litauens utrikesminister säger att Tsichanouskaja var tvungen att lämna sitt hemland eftersom hon riskerade att bli gripen.

I en video säger Tsichanouskaja att hon valde att fly frivilligt, för sina barns skull. Barnen befann sig redan före valet i Litauen av säkerhetsskäl.

Men enligt Tsichanouskajas talesperson Volha Kavalkova i Belarus, var det i själva verket de belarusiska myndigheterna som tvingade henne att lämna landet, rapporterar Reuters.

– Svjatlana hade inget val. Det är viktigt att hon är fri och vid liv. Hon lämnade landet tillsammans med sin kampanjchef Maryya Maroz. Men en del av Svjatlanas kampanjteam blev kvar här i Belarus som gisslan.

Källor: Reuters, The Guardian

Läs också