Hoppa till huvudinnehåll

Sverige har kört om Finland i spjutkastning – och Kim Amb lovar att bli ännu bättre: ”Måste bara bli coolare”

Kim Amb i farten.
Kim Amb i farten i Åbo. Kim Amb i farten. Bild: Arash Matin / Yle Kim Amb

Duellen mellan Johannes Vetter och Kim Amb kom av sig på Paavo Nurmi Games. Tysken smällde till med ett 91-meterskast, medan Amb fick nöja sig med en 81-metersbåge. Något som var vardagsmat för några år sedan – men nu är svensken besviken.

Spjutnationen Finland har halkat efter.

På tisdagskvällen var Lassi Etelätalo bästa finländare med sitt årsbästa på 79,77. Faktum är att guldresultatet i Kalevaspelen troligtvis kommer att vara under 80 meter.

Förvisso gör Antti Ruuskanen säsongsdebut i FM – men förväntningarna är inte direkt uppskruvade.

Samtidigt som formkurvan börjat peka neråt för de inhemska spjutkastarna har svenska Kim Amb hittat formen. Amb har dominerat svensk spjutkastning i ett decennium, men under de senaste åren har han också tagit klivet in i den internationella eliten.

Kim Amb och Johannes Vetter.
Kim Amb och Johannes Vetter. Kim Amb och Johannes Vetter. Bild: Arash Matin / Yle Kim Amb,Johannes Vetter

Innan Vetters jättebåge i Åbo låg han relativt jämnt med tysken i årsjämförelsen. Vetters årsbästa var 87,36 och Ambs 86,49. Noteringen är också svenskens personliga rekord.

Därför var Amb allt annat än nöjd med sitt 81,38 på tisdagen. Under uppvärmningen flög spjutet klart längre.

– Näe, det var ingen bra dag i dag. Jag vet inte riktigt vad som hände. Det kändes bra under uppvärmningen, hela dagen egentligen. Men när tävlingen sen började så kastade jag långt ut till höger, säger Amb till Yle Sporten efter tävlingen.

– Jag tappade bort mig helt, liksom. Började mixtra med ansatshastigheten ... det var off i dag.

Från 70- till 80-meterskastare

Ännu för några år sedan skulle resultatet på drygt 81 meter inte ha varit något värst överraskande för Amb. Men nu har han höjt på sin nivå.

Då han tidigare kunde blixtra till med 84-meterskast några gånger i säsongen hade han svårt att ens nå 80 meter i stortävlingsfinaler. De hittills bästa stortävlingsplaceringarna kom i EM 2012 och 2016 då Amb slutade sjua.

Talande för utvecklingen är att Ambs sex längsta kast i karriären har kommit antingen i år eller i fjol. Ironiskt nog är det just ansatsen som han lyckats slipa på och därför fått till ytterligare metrar till resultaten.

– Den har varit rytmisk bra och jag har kommit i bra positioner. Det är egentligen det som inte fungerade i dag. Jag blev osäker på allt och började tveka. Det får man inte göra. Det som jag har gjort bra den här säsongen gjorde jag dåligt i dag, summerar Amb.

Kim Amb.
Kim Amb i farten i Doha i fjol. Kim Amb. Bild: imago images/Sven Simon/All Over Press Kim Amb

Amb har gjort väl ifrån sig mot finskt motstånd de senaste åren – framför allt i Sverigekampen. Redan för fyra år sedan slog han till med ett 84-meterskast i Tammerfors som gav honom segern närmast före Antti Ruuskanen.

I fjol skrev han om sitt personbästa och lämnade Oliver Helander och gänget bakom sig.

– Man skärper sig ju lite extra när man är i Finland och kastar, säger han kaxigt och skrattar.

– Nä, men det är alltid bra atmosfär och bra motstånd. Så man är lite extra skärpt, liksom.

"Supertråkigt" att inte få mäta formen i OS eller EM

Amb medger ändå att det just med tanke på den grymma formen är tråkigt att det varken blev OS eller EM i år. Svensken ligger som bäst på tredje plats i världsrankingen.

– Absolut är det supertråkigt. Det är ändå höjdpunkten för året. Men det är inte så mycket att hänga läpp över. Man får kämpa på, bygga upp så många bra tävlingar som möjligt och ta med det in i nästa säsong. Och får man vara hel och frisk så hoppas jag få till några till meter, säger han.

– Men vafan, så är det bara.

Vad är det då som du ska göra för att få spjutet att flyga ännu längre?

– En grej är att jag måste träffa bättre med spjutet. Jag lägger ut den på tvären hela tiden och där försvinner det massor av metrar. Sen så måste jag få en bättre kontinuitet på de långa kasten. Får man många långa kast till stånd så kommer de att öka succesivt, säger Amb och fortsätter:

– Sen är det väl lite högre ansatsfart ... och att bli coolare. Jag känner att jag är lite stressad när jag kastar. Jag måste ligga kvar lite bättre. Det finns en massa saker att göra bättre. Då kommer också längderna.