Hoppa till huvudinnehåll

Värmen återvänder på veckoslutet – upp till 28 grader i landets södra delar på söndag

Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018.
Åtminstone det kommande veckoslutet utlovas badväder i praktiken i hela landet. Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle badstränder,värmebölja,hetta,Drumsö,väderlek,Soligt väder,solen,aquatic locomotion,simning,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),lek (barnlek)

Onsdagens och torsdagens svala, molniga väder byts på veckoslutet till rejäl sommarvärme i så gott som hela landet. Också i Österbotten klättrar kvicksilvret bekvämt över tjugogradersstrecket.

Enligt Yles meteorolog Nina Karusto börjar det bli varmare och soligare på fredag. I landets västra och södra delar kan det till och med bli högsommarvärme.

På lördag och söndag är sannolikheten för hög temperatur och fint väder ännu större, och det utlovas mellan 27 och 28 grader i södra Finland, och 26 i de västra delarna.

Det regn som faller på veckoslutet är främst koncentrerat till Lappland.

Det enda som kan förhindra temperaturer närmare 30 grader är om molnbildningen blir rikligare än förväntat, då kan temperaturerna stanna på en lite lägre nivå.

Hösten kommer snart

Ännu i början av nästa vecka torde vi få njuta av fint väder men sedan börjar sommaren sakta dra sig tillbaka. Senast på torsdag drar ett lågtryck och ett regnområde in över landet från väst.

Nina Karusto säger ändå att sommaren kan göra en sista, ordentlig comeback innan vi på allvar ska börja prata om höst.

– Sista veckan i augusti kan det ännu komma en period som är varmare än vanligt, vilket skulle kunna vara ett tecken på att en sista värmebölja är möjlig, säger Karusto.