Hoppa till huvudinnehåll

Wasalines vd: "Alla resenärer måste testas om det ska vara någon poäng"

Peter Ståhlberg.
Peter Ståhlberg, vd för Wasaline. Peter Ståhlberg. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Wasaline,vasa hamn

En obligatorisk karantän och coronatest för inresande från riskländer – dit Sverige räknas – skulle påverka antalet resenärer, tror Peter Ståhlberg, vd för Wasaline. Men möjligheter att testa finns i hamnen.

Peter Ståhlberg säger att rederiet får anpassa sig efter de rekommendationer och restriktioner som finns.

– Det är klart att det kommer minska på volymerna, men vi har ju små volymer annars också, vi har egentligen bara arbetsresenärer, säger Ståhlberg.

Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck.
Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck. Bild: Gränsbevakningsväsendet/Pasi Kettunen Wasaline,sommarö2017

Enligt Ståhlberg finns det många möjligheter att ordna coronatest av resenärerna. Man kan göra testerna ombord eller i terminalen.

Ståhlberg berättar att också det gamla tullområdet kan användas för ändamålet.

Han säger att största delen av passagerarna kommer med personbil, så det tar en del tid att gå igenom varje fordon, även om passagerarmängderna inte är så stora.

Vi har ju små volymer, men vid de rederier som har stora volymer blir det stor köbildning

Hur coronatesterna skulle ordnas i praktiken är än så länge oklart. Antingen testar man alla passagerare eller också gör man stickprover.

Ståhlberg är av den åsikten att alla passagerare borde testas för att det ska vara någon poäng. Men att testa alla passagerare har också sina utmaningar, påpekar han.

– Vi har ju små volymer, men vid de rederier som har stora volymer blir det stor köbildning.