Hoppa till huvudinnehåll

Åbolänning i karantän i Australien: "Det här är nog det närmaste ett fängelse man kan komma utan att ha brutit mot några lagar"

Ett fönster med utsikt över Sydney.
Det här är utsikten från Pontus Johanssons rum, där han snart har suttit 14 dagar i karantän. Ett fönster med utsikt över Sydney. Bild: Pontus Johansson karantän

Obligatorisk karantän och hur det praktiskt skulle gå till har diskuterats mycket i Finland de senaste dagarna. Flera länder har infört hårda karantänsregler på grund av coronapandemin. Ett av dem är Australien.

Finländaren Pontus Johansson är vanligtvis bosatt på Rosala i Kimitoön, men befinner sig just nu i Australien på arbetsresa. Han anlände till Australien på måndag förra veckan och har sedan dess suttit i karantän på ett hotell i Sydney.

Alla som reser till Australien från utlandet beordras sitta i karantän på vissa utvalda hotell, under övervakning. Eftersom antalet smittade har ökat i vissa områden i Australien gäller samma regler även för en del australiensare som reser inrikes.

Det här är andra gången Johansson reser till Australien under coronapandemin på grund av sitt arbete inom olje- och gasbranschen. Han räknas som en nödvändig arbetare och har därför rätt att resa till landet.

En man med munskydd sitter i en buss.
Pontus Johansson säger att hans arbetsresor blir mycket längre på grund av veckorna i karantän. En man med munskydd sitter i en buss. Bild: Pontus Johansson karantän

Förra gången han åkte till Australien var i slutet av april, och han säger att det kändes lite som en film att anlända till flygplatsen i Melbourne på grund av all säkerhet.

- Man möttes på flygplatsen av poliser och sjukvårdspersonal. Det fanns en massa papper att fylla i och sedan lotsades man ut från flygplatsen. Det kändes som en dålig film, där stod ett tiotal poliser uppradade, det var mörkt och det regnade.

Alla de som hade anlänt med flyget eskorterades med buss till hotellet där de skulle isoleras i 14 dagar. Stämningen när de anlände till hotellet var seriös.

På hotellet var det sparsamt med humor. Man blev tillsagd vad man skulle göra och de som opponerade sig fick ganska skarpa tillsägningar. Det gjordes väldigt klart för en att det inte fanns några alternativ till att sitta i karantän

På hotellet i Sydney fanns militären på plats och lastade av och på bagage. Polisen kontrollerade även att alla dokument var i ordning, eftersom vem som helst inte får vistas i landet.

- Efter det visas man till sitt rum och sedan stängs dörren. Den öppnas bara då du får dina måltider, säger Johansson.

I början av coronapandemin betalades hotellvistelsen av myndigheterna, men nu kommer det en räkning hem på posten till alla de som har suttit i karantän.

I Johanssons fall är det hans arbetsgivare som står för kostnaden på runt 3 000 australienska dollar för hotellet samt för matkostnader som tillkommer.

Ett hotellrum i skymning med tre stolar, en grå soffa och en tavla.
Så här ser hotellrummet ut där Pontus Johansson har tillbringat snart 14 dagar. Fönstren går inte att öppna och det är förbjudet att öppna dörren utan tillstånd. Ett hotellrum i skymning med tre stolar, en grå soffa och en tavla. Bild: Pontus Johansson karantän

Johansson berättar att han i Melbourne en gång fick gå ut i 15 minuter för att få lite frisk luft, men att det i Sydney inte har varit tal om några liknande arrangemang. Det finns inte heller några öppningsbara fönster på rummet.

Johansson säger att det den här gången har varit lättare att sitta i karantän eftersom han visste vad han skulle förvänta sig, men att det förra gången fanns stunder då han inte visste hur han skulle klara det.

- Dag tre då jag satt i karantän i Melbourne kände jag faktiskt hur väggarna började krypa inpå mig, jag visste inte hur jag skulle klara av att sitta ytterligare 11 dagar i karantän. Men det vara bara att ta sig i kragen och acceptera situationen, det fanns inga andra alternativ.

Om man bryter mot karantänen har det omfattande konsekvenser.

Under min första karantän gjorde de det klart för mig att om jag skulle gå ut i korridoren utanför mitt rum utan lov så skulle jag få betala böter motsvarande 13 000 euro. Dessutom skulle jag vara tvungen att sitta 14 dagar till i karantän och det skulle jag göra i häktet

Under karantänen i Melbourne var det frivilligt att göra coronatest, men i Sydney testas man två gånger under karantänsperioden. En gång ett par dagar efter att man anlänt och en gång till några dagar före man lämnar hotellet. Om man inte ställer upp på testning förlängs karantänen med 10 dagar.

Maten får man serverad på rummet, och det är även möjligt att beställa take-away eller få levererat varor från närliggande matbutiker. Tidigare var detta inte möjligt och då fick man nöja sig med det man blev serverad.

En matportion i plastburk.
Så här kan en vanlig matportion se ut i australiensk karantän. En matportion i plastburk. Bild: Pontus Johansson karantän

Johansson säger att han har förundrats över hur lättvindigt den frivilliga karantänen har behandlats i Finland. Efter hans första resa från Australien i juni satt han själv två veckor i karantän i ett tomt hus på hemgården, men han är tveksam till att alla följer reglerna.

- Australien tar nog det här seriöst på ett helt annat sätt. Hemma är det ju upp till var och en om man sitter i karantän eller inte, då verkar det det ändå lätt hänt att man plötsligt ändå är ute och rör sig bland folk. Det handlar ju bara om rekommendationer. Det här är något helt annat, det är nog det närmaste ett fängelse man kan komma utan att ha brutit mot några lagar.

Statsminister Sanna Marin meddelade under onsdagskvällen att regeringen inte kommer att fatta beslut om tvångskarantän. Johansson skulle ändå själv vara positivt inställd till att införa obligatorisk karantän även i Finland.

- Det skulle nog vara på sin plats med obligatorisk karantän, speciellt då man märker att folk inte verkar kunna undvika att åka på semesterresor till södern. Jag tycker att det skulle vara dags att sätta perspektiv på saken, och att alla skulle dra sitt strå till stacken, vare sig man tror att det hjälper till exempel med ett munskydd i en buss eller inte.

Läs också