Hoppa till huvudinnehåll

Flera städer rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken - på VR kommer också personalen att bära skydd

Personer på Helsingfors järnvägsstation en regnig dag i augusti.
Rekommendationen om ansiktsskydd gäller framöver både på när- och fjärrtågen. Bilden tagen på Helsingfors järnvägsstation den 3 augusti. Personer på Helsingfors järnvägsstation en regnig dag i augusti. Bild: Lehtikuva VR-Group ,tåg,tågtrafik,coronavirus

Flera städer rekommenderar i fortsättningen ansiktsskydd i kollektivtrafiken. Också VR har infört munskyddsrekommendation både i när- och fjärrtågen.

Ansiktsskydd rekommenderas i fortsättningen i all tågtrafik i Finland, inklusive på fjärrtågen. Också personalen ombord på tågen kommer att bära ansiktsskydd, uppger VR i ett pressmeddelande.

- Rekommendationen om ansiktsskydd är ett bra komplement till de över 100 coronaåtgärder vi infört för att trygga såväl kundernas som personalens säkerhet, säger Topi Simola, direktör för VR:s passagerartrafik.

I fortsättningen rekommenderar VR att alla tågresenärer både på när- och fjärrtågen bär ansiktsskydd. Det är inte frågan om ett tvång, men nog en stark uppmaning.

Därtill kommer personalen som arbetar ombord på tågen att använda munskydd under sina arbetspass.

- Vi har förberett oss för rekommendationen i god tid och har ansiktsskydd på lager för vår personal. Vi börjar dela ut dem direkt och skydden ska tas i bruk stegvis under de närmaste dagarna, säger Simola.

Försäljning av skydd ombord

Ansiktsskydd och handsprit kommer att säljas ombord på fjärrtågen och vid stationernas biljettförsäljning.

I morgon på fredag ordnar VR dessutom ett jippo vid Helsingfors järnvägsstation där munskydd delas ut gratis till kunderna.

Flera städer rekommenderar nu ansiktsskydd

Flera större städer i Finland har under torsdagen gått ut med rekommendationer om ansiktsskydd bland annat i kollektivtrafiken, efter att regeringen och THL offentliggjort sin rekommendation under en presskonferens tidigare i dag.

I huvudstadsregionen rekommenderas resenärer i kollektivtrafiken att använda ansiktsskydd, meddelar Helsingforsregionens trafik HRT.

HRT rekommenderar emellertid skydd enbart för resenärer och inte för chaufförer, eftersom det enligt dem är en fara för trafiksäkerheten om chaufförerna använder ansiktsskydd.

För HRT:s biljettkontrollanter blir ansiktsskydd däremot obligatoriska.

Rekommendationer om ansiktsskydd har tagits i bruk också i Tammerfors, Uleåborg och i Jyväskylä.

I de två förstnämnda gäller rekommendationen i huvudsak i kollektivtrafiken, medan Jyväskylä stad därtill uppmanar folk att bära skydd också under större publikevenemang.

Åbo stad gick redan tidigare ut med en rekommendation om ansiktsskydd i kollektivtrafiken.

Källor: STT, VR:s pressmeddelande

Läs också