Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt avtal har undertecknats mellan Israel och Förenade Arabemiraten: "Banar ny väg för fred"

Kuvassa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vierailee Alon Shvutin siirtokunnassa Länsirannalla marraskuussa 2019.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Västbanken i november 2019. Kuvassa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vierailee Alon Shvutin siirtokunnassa Länsirannalla marraskuussa 2019. Bild: Menahem Kahana / EPA Benjamin Netanyahu,Israel,Palestina (staten),Settler colonialism,Israeliska bosättningar,Västbanken

Israel och Förenade Arabemiraten har på torsdagen undertecknat ett avtal om att normalisera de diplomatiska relationerna mellan länderna. USA:s president Donald Trump beskriver avtalet som "historiskt".

Som en del av avtalet läggs Israels planer på att annektera ytterligare palestinsk mark på Västbanken på is. Förenade Arabemiraten säger sig försvara det palestinska folket.

Annekteringsplanerna, presenterade av Israels nya regering ledd av premiärminister Benjamin Netanyahu, hade hunnit skapa oro över att att ytterligare konflikter ska uppstå i Mellanöstern.

Under ett tv-sänt tal under torsdagskvällen sa Netanyahu emellertid att ingenting har förändrats gällande hans planer på att annektera delar av Västbanken och att annekteringen "inte avbryts, utan skjuts fram".

Västbanken - ett lapptäcke

Området Västbanken, beläget mellan Israel och Jordanien, väster om Jordanfloden och Döda havet:

  • Är en del av det före detta brittiska protektoratet Palestina
  • Kvarstod 1948 under arabiskt styre. Införlivades 1950 med Transjordanien (Jordanien)
  • Ockuperades under sexdagarskriget 1967 av Israel och efter det har Israels regeringar låtit existerande judiska bosättningar på Västbanken växa. Sedan ockupationen har det byggts omkring 140 bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem
  • År 1987 utbröt ett folkligt uppror bland palestinierna - den så kallade intifadan - och Jordanien avsade sig alla anspråk på Västbanken. Den palestinska befrielseorganisationen, PLO, proklamerade år 1988 Västbanken som en del av den självständiga staten Palestina (tillsammans med Gazaremsan)
  • En mur eller barriär har sedan 2002 byggs av Israel på 1949 års vapenstilleståndslinje mellan Israel och Västbanken samt inne på palestinskt område som ockuperats av Israel
  • Enligt den fjärde Genévekonventionen får en ockupationsmakt inte flytta sin egen civilbefolkning till ockuperat område.
  • Det bor över 600 000 israeler och ungefär 2,5 miljoner palestinier i området.

Ingen enighet om Västbankens slutgiltiga status har nåtts

Källa: Nationalecyklopedin

Samtidigt sa Netanyahu att avtalet innebär början på en "ny era" för Israels relationer till Arabvärlden. Enligt honom kommer fredsavtalet att leda till ett brett samarbete mellan länderna och en "härlig framtid" för medborgarna i respektive land.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu håller presskonferens torsdagen den 13 augusti med anledning av det historiska fredsavtal som landet slutit med Förenade Arabemiraten.
Avtalet kommer att innebära en "härlig framtid" för folket i såväl Israel som Förenade Arabemiraten, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under en presskonferens på torsdagskvällen. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu håller presskonferens torsdagen den 13 augusti med anledning av det historiska fredsavtal som landet slutit med Förenade Arabemiraten. Bild: AFP / Lehtikuva Benjamin Netanyahu,Israel

Tredje arablandet att uppnå fredsavtal med Israel

Beskedet innebär att Förenade Arabemiraten har, som första land vid Persiska viken och som tredje arabland, lyckats åstadkomma en fungerande diplomatisk relation till Israel. Israel har en spänd relation till de flesta arabländer.

Avtalet, som går under namnet Abraham-avtalet, slöts med hjälp av amerikansk medling och har som mål att normalisera relationen mellan länderna.

Ett liknande fredsavtal slöts senast år 1994 mellan Israel och Jordanien och innan dess år 1979 mellan Israel och Egypten.

"Historiskt", säger Trump

Avtalet har undertecknats av USA:s president Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed under en telefonkonferens mellan ledarna på torsdagen.

I ett gemensamt uttalande uppger ledarna sig ha "kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade Arabemiraten".

”Detta historiska, diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis på den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet hos Förenade Arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, lyder uttalandet vidare.

Avtalet är en utrikespolitisk seger för Trump bara månader innan USA:s presidentval går av stapeln. Trump hann redan ta till Twitter, där han kallar avtalet "historiskt" och ett "enormt genomslag".

Till journalister konstaterade Trump att fler diplomatiska avtal mellan Israel och muslimska länder i Mellanöstern är att vänta.

- Det händer saker som jag inte kan uttala mig om, sa Trump kryptiskt.

Resultat av utdragna förhandlingar

Avtalet är ett resultat av förhandlingar som pågått bakom kulisserna redan länge, men som intensifierats under den senaste tiden.

Representanter för Israel och Förenade Arabemiraten kommer inom de närmaste veckorna att fatta beslut gällande bland annat handel, turism, flygtrafik och kommunikation mellan länderna.

I avtalet nämns exempelvis ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv som ett alternativ, för att ge muslimer åtkomst till al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Länderna kommer inom kort också att öppna ambassader och utbyta ambassadörer. Därtill vill man inleda ett samarbete gällande utvecklingen av coronavården och arbetet för ett vaccin mot coronaviruset.

Kritik från palestinskt håll - ambassadör återkallas, Abbas kräver krismöte

Uppgörelsen hyllas bland annat av Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi, som på Twitter skriver att Israels löfte om att låta bli att annektera ytterligare palestinskt territorium kan bidra till att "nå fred" i Mellanöstern.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres ställer sig positiv till beskedet och säger i ett uttalande att han välkomnar "varje initiativ som kan uppmuntra till fred och säkerhet i Mellanöstern".

Från palestinskt håll möts emellertid beskedet om ett fredsavtal med kritik.

Det palestinska självstyrets president Mahmud Abbas kallar avtalet för "aggression och förräderi mot palestinierna" och kräver att Arabförbundet ordnar ett krismöte med anledning av beslutet.

Därtill rapporterar den palestinska nyhetsbyrån WAFA att palestinierna valt att återkalla sin ambassadör i Förenade Arabemiraten.

Avtalet uppmuntrar Israel till att fortsätta förneka det palestinska folkets rättigheter och att fortsätta begå brott mot oss― Hazem Qassem, talesperson för Hamas

Även det palestinska ledarskapet på Gazaremsan, Hamas, är prompt emot avtalet och säger att Arabemiraten belönar Israels brott. Enligt Hamas är uppgörelsen ett "svek" som inte gagnar palestiniernas sak.

- Det gagnar snarare det sionistiska narrativet. Avtalet uppmuntrar Israel till att fortsätta förneka det palestinska folkets rättigheter och att fortsätta begå brott mot oss, säger Hazem Qassem, talesperson för Hamas, i ett uttalande.

Den palestinska gruppen Fatah säger att Förenade Arabemiraten härmed "nonchalerar sina nationella, religiösa och humanitära plikter" gällande palestiniernas sak.

Därtill säger Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, att Förenade Arabemiraten genom avtalet "normaliserar" Israel.

Källor: Reuters, AFP, AP, Al-Jazira

Läs också