Hoppa till huvudinnehåll

Kunder som besökte Powerpark samtidigt som coronasmittad spåras inte

Power Park i Härmä.
Power Park i Härmä hade färre besökare än vanligt den 3 augusti då en coronasmittad person besökte parken. Power Park i Härmä. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist power park

Infektionsöverläkare Elina Kärnä ser smittrisken som liten, eftersom det hade gått tillräckligt lång tid mellan att den smittade fick symptom och besöket i nöjesparken.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt kommer inte att spåra Powerparks kunder på grund av en möjlig exponering för coronavirus. En person som denna vecka konstaterades vara smittad besökte nöjesparken den 3 augusti.

Enligt infektionsöverläkare Elina Kärnä är risken att någon ska ha smittats liten.

– I det här fallet har det gått så lång tid mellan symptomen och besöket på Powerpark att vi inte kommer att göra någon aktiv smittspårning. Vi bedömer att smittrisken är väldigt liten, säger Kärnä.

Lättare att hålla avstånd

Måndagen den 3 augusti hade Powerpark färre kunder än vanligt, knappt 900 personer. Kärnä tror att kundmängden också har gjort det lättare att hålla säkerhetsavstånd.

– Säkert har det varit lättare att hålla avstånd i en sådan här situation.

På Borgbacken i Helsingfors exponerades besökare för smitta i slutet av juli.

Sök dig till coronatest om du får symptom

Fastän Kärnä ser risken för att ha smittats på Powerpark som liten uppmanar hon ändå till att agera snabbt om man får symptom.

– Förstås är det så att om personer som befunnit sig på Powerpark den 3 augusti får symptom, så ska de enligt normala riktlinjer söka sig till coronatest, säger Kärnä.

Den smittade besökaren är bosatt inom Vasa sjukvårdsdistrikts område. Beslutet att inte spåra eventuella smittade gjordes i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, eftersom nöjesparken ligger i Alahärmä i Södra Österbotten.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel PowerParkin asiakkaita ei jäljitetä, skriven av Päivi Rautanen. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas.