Hoppa till huvudinnehåll

Miika Juntunen talar ut efter KPV:s skrällbesked – media, föreningen och assisterande tränaren får skulden: "Spelarna läser allt"

Miika Juntunen kollar åt sidan.
Miika Juntunen hann leda KPV i endast tio dagar. Miika Juntunen kollar åt sidan. Bild: Lehtikuva Miika Juntunen

En minst sagt turbulent tiodagarsperiod i KPV:s historia har nått sitt slut. Nu talar den sparkade tränaren Miika Juntunen ut – och han har flera kängor att dela ut. ”Visst är det underligt när det under en vecka skrivs mer om mig än Donald Trump – existerar ens fotbollsligan längre? frågar sig Juntunen.

Det var många som höjde på ögonbrynen då den kontroversielle fotbollsprofilen Miika Juntunen blev klar som Jani Uotinens efterträdare i KPV. Tio dagar senare höjde nog minst lika många på ögonbrynen.

KPV-finansiären Matti Laitinen fick nog av den stora uppståndelsen kring Juntunens KPV och gav tränaren sparken. Under den korta tiden vid rodret för den storsatsande division 1-klubben hann Juntunen leda laget till en 4–0-seger över SJK Akatemia, åka på en förnedrande förlust med samma siffror mot Jaro, samt vara med om en påstådd rasismskandal.

Men Juntunen hyser inget agg mot Laitinen – tvärtom.

– Matti är en fantastisk människa och ledare, och tillsammans kom vi fram till att det här är den bästa lösningen. Han sade öppet att han inte tål trycket, det här föll helt enkelt på mediauppståndelsen.

– Han visste inte att jag var en så här stor figur i media. Vi kramades då jag lämnade – han gjorde ett modigt beslut, säger Juntunen nu till Yle Urheilu.

Rasism på träning?

Tidigare i veckan uppstod rubriker kring KPV:s träningar. På till exempel Twitter uppgavs det att det förekommit rasism på träningen, något som klubben tog avstånd från.

– Jag tål nog trycket från media, man får tycka vad man vill om mig och min verksamhet, men lögner accepterar jag inte. Jag är den sista finländaren som skulle kunna kallas rasist. Jag har skapat ett liv i Finland för många afrikanska spelare jag värvat och i Uleåborg har jag en träningschef från Nigeria.

Det är för sent att be om ursäkt efter att dylika skandaler uppstått, tycker Juntunen.

– Sådant är undermåligt, då jag måste fråga av media vilka slags övningar jag får hålla för laget. Det finns ingen logik i det, även om någon skulle be om ursäkt i efterhand. Spelarna läser allt och blir påverkade.

En spelare hann också lämna Juntunens trupp. Juri Kinnunen avslutade sitt kontrakt och återvände i stället till TPS. Det har också funnits rykten om att många andra KPV-spelare också varit i startgroparna.

– Ingen har hotat med massflykt. Kinnunen meddelade för laget att han flyttar till ”Tepsi”. Jag talade med honom och han nämnde personliga problem som orsak. Tydligen ville han tillbaka till ligan då han valde TPS, säger Juntunen.

Juri Kinnunen kastar inkast.
Juri Kinnunen lämnade KPV. Juri Kinnunen kastar inkast. Bild: Emil Hansson / AOP Juri Kinnunen,Kokkolan Palloveikot

"Det här fungerar inte"

Ett annat problem är enligt Juntunen att det är föreningen KPV:n Juniorit ry som har hand om licensen, samtidigt som det operativa sköts av ett aktiebolag. Alla gillade inte att Juntunen anställdes.

– Föreningen hotar och har sig i bakgrunden, samtidigt som Matti (Laitinen, manager) finns däremellan. Det är ett stort problem och smarta klubbar har inte så här skilda roller, det fungerar inte.

– Amatörerna i föreningen kollar efter vad som är roligt och trevligt, men bidrar inte med en endaste euro. Matti är ett proffs och styr verksamheten med ekonomin i åtanke. Det fungerar inte att man hotar finansiären, menar Juntunen.

KPV Juniorit ry:s ordförande Jouko Vierimaa nekar till att man skulle ha försökt påverka aktiebolaget KPV Yhtiöt Oy, som styr representationslaget. Juntunens påståenden om hot är grundlösa enligt honom.

– Föreningen och aktiebolaget har ett kontrakt, som alltid granskas på höstarna. Juniorit ry respekterar kontraktet, vi har aldrig diskuterat om att bryta kontraktet eller försökt ge Matti några råd, klargör Vierimaa.

Kritiken mot sin assisterande tränare: ”Knivarna började flyga”

Dessutom är Juntunen ytterst besviken över sin assisterande tränare Niko Kalliokoski, som nu fått huvudansvaret efter att Juntunen stack.

– Under de tio dagarna hann det hända olyckliga saker som jag var ovetande om. I mitt tränarteam var det en person som slog en kniv i min rygg och nu är han tränare. Min högra hand (Kalliokoski, reds. anm.) åkte på tränarutbildning till Eerikkilä och var inte med på den första matchen.

– I början kunde jag ju förstås inte ens alla spelares namn, och han kom tillbaka först strax före Jaromatchen, berättar Juntunen.

Niko Kalliokoski blickar bakåt.
Niko Kalliokoski tog över KPV efter Juntunen. Niko Kalliokoski blickar bakåt. Bild: Matti Raivio/All Over Press Niko Kalliokoski,Kokkolan Palloveikot

När Kalliokoski återvänt började det hända saker.

– När han kom tillbaka så hade han samlat föreningsmänniskor och några spelare för ett möte efter Jaromatchen. Det var därifrån som knivarna började flyga. Jag varnades på förhand om en person samt några spelare, och så här gick det ju då, beklagar Juntunen.

Efter två och ett halvt års tystnad återvände Juntunen till elitfotbollen med buller och bång. Nu är han öppen för både inhemska och utländska klubbalternativ.

– Visst är det fattigt då det skrivs mer om mig under en vecka än om Donald Trump. Existerar ens fotbollsligan längre? Under en och en halv vecka har det snackats mer om division 1 än ligan, tycker 55-åringen.

Yle Urheilu har försökt nå Kalliokoski och Laitinen för kommentarer utan framgång.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus artikel Miika Juntunen syyttää nettikirjoittelua, seuran taustayhdistystä ja kakkosvalmentajaa shokkipotkuistaan: "Sieltä lähtivät sitten puukot lentämään selkään", skriven av Henri Pitkänen och Joonas Laine.