Hoppa till huvudinnehåll

Sängar går åt under coronatider: "Utvecklingen tog oss på sängen"

En man med kort grått hår och glasögon står i en fabrik.
Klaus Erbismann överraskades av den plötsliga ökningen i försäljningen av sängar. En man med kort grått hår och glasögon står i en fabrik. Bild: Yle/Juho Teir sängar,Närpes,chefer,Hilding Anders Finland Oy,klaus erbismann

Hos sängtillverkaren Hilding Anders i Närpes har man upplevt ett uppsving under coronakrisen. Det är full ruljans och man har fått anställa extra sommarjobbare för att hinna med alla beställningar.

Många företag har drabbats hårt av coronakrisen, men det finns undantag. Sängtillverkaren Hilding Anders i Närpes har haft en ökning i försäljningen med 20 procent jämfört med förra året den här tiden

– Utvecklingen tog oss på sängen. Tanken var först att vi inte skulle ha några sommarjobbare, men för tillfället har vi nästan 20 extra, konstaterar Klaus Erbismann som är landsansvarig för Finland och Baltikum på Hilding Anders.

– Vår egen personal har också varit helt fantastisk och ställt upp på ett föredömligt sätt för att klara av den stora efterfrågan vi har för tillfället.

En säng är på display vid ingången till en fabrik.
Finländare satsar gärna på nya sängar just nu. En säng är på display vid ingången till en fabrik. Bild: Yle/Juho Teir säng,Hilding Anders Finland Oy,möbler

Enligt Erbismann finns det många orsaker till den plötsliga ökningen i kommersen. Men den främsta enligt honom är det att människorna har prioriterat familj, hem och hushåll under coronakrisen.

– Resebegränsningarna har resulterat i att många har valt att investera i nya sängar, istället för att sätta pengarna på en veckas semesterresa.

Tror du folk har velat satsa på en bra säng i rädsla för att bli sängliggande i dessa tider?

– Jag tror inte att man har tänkt så mycket på hälsoaspekten, men om man sover dåligt är det inte bra för kroppen och immunförsvaret.

Osäkert i början av krisen

För tillfället kommer man som bäst upp till tusen sängar per dag i fabriken, men även hos Hilding Anders var det bekymrade miner då coronakrisen eskalerade i Finland i mars.

– Vi har en väldigt kort orderstock och kort leveranstid så beställningarna tog slut på en gång. Ingen visste vad coronan var och vad det innebar. Samhället stod stilla under ett antal veckor, säger Erbismann.

Många företag tvingades permittera folk under våren och så var fallet även på sängfabriken i Närpes.

– Tyvärr hamnade vi i en sådan situation. Det fanns helt enkelt inte arbete. Vi stängde fabriken i två veckor och vi gjorde det i ett ganska tidigt skede.

– Eftersom vi inte visste vad det var frågan om så tänkte vi att det var bättre att våra anställda fick vara tillsammans med sina familjer och skapa trygghetskänslan och se hur sakerna utvecklas.

Huvudentrén till en fabrik. På en skylt ovanför huvudentrén står texten Hilding Anders.
Även på Hilding Anders tvingades man permittera folk i våras. Huvudentrén till en fabrik. På en skylt ovanför huvudentrén står texten Hilding Anders. Bild: Yle/Juho Teir Hilding Anders Finland Oy,sängar,fabrik

Även om situationen just nu ser bra ut, ser Erbismann flera orosmoln på himlen. Den andra coronavågen ser ut att ha landat i Finland och hösten ser oviss ut.

Han tror ändå att Finland kommer att ta sig ut ur krisen med flaggan i topp.

– Vi kommer nog att klara oss på ett bra sätt och då talar jag om samhället i stort. Viktigt är förstås att exportindustrin skulle komma igång ordentligt. Det skapar arbetstillfällen. Vårt företag lever på en härledd efterfrågan. Om det inte går bra för samhället går det inte bra för oss heller.