Hoppa till huvudinnehåll

Utdelningen av munskydd till de mest utsatta faller på kommunerna – "Vi har funderat på att dela ut dem i brödköer och socialbyråer"

Tre turkosa ansiktsskydd på en vit yta
Munskydden ska vara gratis för alla som inte har råd att betala. Tre turkosa ansiktsskydd på en vit yta Bild: Mika Baumeister / Unsplash ansiktsskydd,coronavirus

Under torsdagen meddelade statsminister Sanna Marin att regeringen rekommenderar att finländare över 15 år använder munskydd i kollektivtrafiken och i situationer då det inte är möjligt att hålla säkerhetsavstånd. Marin underströk också att kommunerna bör ordna så att mindre bemedlade personer och personer i utsatt ställning får gratis munskydd.

Strax efter regeringens besked gav Helsingforsregionens trafik HRT sin rekommendation om ansiktsskydd för passagerare, men inte för chaufförer.

Efter regeringens presskonferens meddelade Helsingfors stad att utgångspunkten är att varje medborgare själv är ansvarig för att både införskaffa och använda munskydd.

Helsingfors har ändå redan nu förberett sig för att dela ut munskydd till invånare som inte har råd att skaffa sådana själv. Liknande förberedelser har gjorts både i Esbo och Vanda.

Esbo, Vanda och Helsingfors samarbetar

Enligt Juha Metso, omsorgsdirektör för social- och hälsovårdssektorn vid Esbo stad, har de tre största städerna i huvudstadsregionen slagit ihop sig för att förbereda distributionen av munskydden.

- Ingenting är ännu fastslaget, men vi har diskuterat om att dela ut munskydd i socialbyråer, i brödköer och med hjälp av olika organisationer som jobbar med de mest utsatta i samhället, säger Metso.

Enligt Metso är det bästa alternativet att ha liknande arrangemang i alla tre städer. Nu gäller det att slå fast exakt var munskydden ska delas ut och hur många som ska beställas.

- Vi måste göra en uppskattning på hur många munskydd vi ska beställa för att kunna besvara efterfrågan.

Metso menar att uppskattningen kan göras på basis av hur många Esbobor som lyfter till exempel utkomststöd.

Men vem är det egentligen som har rätt till munskydd och hur ska staden hålla reda på det?

- Vi måste bara lita på folket. Vi kommer inte att ifrågasätta någon, men vi kanske inför en maxgräns för hur många munskydd som delas ut per person om dagen, konstaterar Metso.

Det är ännu oklart exakt när munskydden börjar delas ut.

- Tanken är att komma igång så snabbt som möjligt, säger Metso.

Kyrkslätt är redo

Städerna kommer att informera skilt om när och var munskydden delas ut.

I Kyrkslätt är planerna om utdelning av munskydd för mindre bemedlade varit i gång en tid.

- Vi har slagit fast var munskydden kommer delas ut och kommer att meddela om det till invånarna så fort som möjligt. Kyrkslätt har en del tvättbara tygskydd på lager, men vi har beställt mer, skriver kommunikationschef Rami Niittysalo i ett e-postmeddelande.

I Grankulla är planerna i full gång men staden kunde ännu inte kommentera närmare om hur och var utdelningen skulle ske.