Hoppa till huvudinnehåll

Både Åbo Akademi och Novia delar ut munskydd i situationer där avstånden inte kan hållas

En kvinna som bär ansiktsskydd.
Anisktsskydd måste användas på rätt sätt för att vara effektiva. En kvinna som bär ansiktsskydd. Bild: Hilma Toivonen / Yle andningsskydd,ansiktsskydd,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Munskydd

Både för Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia är det social distansering som gäller i första hand. Men högskolorna delar ut munskydd åt studenter i undervisning där säkerhetsavstånd inte kan hållas.

I går, torsdag, gick THL ut med rekommendationen att man ska använda ansiktsskydd på allmänna platser såsom i kollektivtrafiken och i andra situationer där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd.

Redan i onsdags gick Östra Finlands universitet ut med att de rekommenderar munskydd för personal och studenter som arbetar i utrymmen där det inte är möjligt att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd.

Åbo Akademi kör med en liknande linje.

Stefan Willför, som är prorektor vid Åbo Akademi, berättar att man vid undervisning som inte kan ordnas på distans kommer använda munskydd.

Första årets studerande kommer att befinna sig på campus i höst. För dem är det i första hand social distansering samt god hand- och hosthygien som gäller.

Stefan Willför ser in i kameran.
Stefan Willför säger att det också är viktigt att studenter och personal vet hur man gör sig av med ett använt munskydd på rätt sätt. Stefan Willför ser in i kameran. Bild: Åbo Akademis bildbank. Åbo Akademi,stefan willför

Men i vissa fall är det inte möjligt att hålla tillräckliga avstånd. Det handlar främst om laboratoriekurser och föreläsningar som inte går att ordna över internet.

- I de fallen är det inte bara en rekommendation, utan ett krav att man ska ha munskydd.

Åbo Akademi bekostar de skydden. Enligt Willför har man redan en liten uppsättning munskydd, och man har beställt flera.

Också då det gäller nödvändiga arbetsresor kommer universitetet att förse resenärerna med ansiktsskydd.

Nu arbetar man med att se till att distributionen av skydden fungerar. Det ska också finnas instruktioner både för användning av skydden och för hur man gör sig av med använda skydd på rätt sätt.

- Vi håller också på att installera plexiglas vid de serviceställen där det inte redan finns, exempelvis i bibliotek och IT-hjälpdesken. Personalen där använder också skyddsvisir vid behov.

Liknande arrangemang på Novia

Även vid Yrkeshögskolan Novia berättar rektor och vd Örjan Andersson att man vill att folk använder munskydd då säkerhetsavstånd inte kan hållas.

- Det handlar främst om övningar inom exempelvis vårdutbildningen, där studenterna är väldigt nära varandra och det inte går att göra på något annat sätt.

Porträtt av rektor och vd Örjan Andersson
Örjan Andersson berättar att det i första hand är säkerhetsavstånd som gäller, men att det inte alltid är möjligt. Porträtt av rektor och vd Örjan Andersson Bild: memento / Linda Tallroth-Paananen Yrkeshögskolan Novia,Rektor,örjan andersson

Precis som vid ÅA bekostas de munskydden av yrkeshögskolan.

Vid Novia fortsätter man också att följa med pandemiläget och är beredda att reagera ifall läget försämras.

Studentkåren nöjd

Matias Martelin, styrelseordförande för Åbo Akademis studentkår, säger att man understöder ÅA:s linje om användning av munskydd då säkerhetsavstånd inte kan hållas.

- Det är viktigt att säkerheten prioriteras för de som inleder sina studier på campus, och förstås för den närvarande personalen.

Martelin är också nöjd över att ÅA då bekostar skydden som används under undervisning.

Ifall man som student vill använda ansiktsskydd under hela sin vistelse på campus, måste man själv bekosta flera skydd.

Studenter befinner sig redan i en ekonomiskt utsatt ställning, och inköp av munskydd innebär en ytterligare utgift. Den problematiken hoppas studentkåren att man tar i beaktande i beslutsfattandet.

- För stunden har studentkåren inte planerat införskaffa ansiktsskydd för studenterna, men vi följer med läget och utreder olika möjligheter att hjälpa till, säger Martelin.