Hoppa till huvudinnehåll

Behov av att öka testningskapaciteten enligt THL

COVID-19 näytteeotto välineet lentoasemalla
THL vill utöka testningskapaciteten med nya metoder för testande. COVID-19 näytteeotto välineet lentoasemalla Bild: Jari Kärkkäinen/ YLE coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,Helsingfors-Vanda flygplats,Covid-19-provtagning

THL skriver i ett pressmeddelande att det finns behov av att öka testkapaciteten för coronatestningen ytterligare. Genom att testa identifierar man de som smittats och kan instruera dem angående karantän och nödvändig vård.

Förutom PCR-test (polymeraskedjereaktion) har antigentest avsedda för coronavirusdiagnostik äntrat marknaden. Antigentesten upptäcker vanligen virusets ytprotein.

- Vi hoppas att laboratorierna tar i bruk antigentesten, för att de är snabba och enkla att använda. Testningsutrustningen kan placeras någon annanstans är i centrallaboratorier. Antigentesten ska användas enligt tillverkarens instruktioner med tanke på arbetssäkerheten, säger specialsakkunnig Niina Ikonen vid THL.

Coronatest tas i de övre eller lägre luftvägarna. I milda fall tas det primära provet på övergången mellan näsa och svalg. Coronavirusprovet kan också tas som svalgprov i munhålans bakre del.

- Provtagning i munhålans bakre del borde ökas, eftersom det skulle påskynda testandet. Vi behöver mer testkapacitet och det här är ett sätt att underlätta. Det undersöks också aktivt möjligheten att ta tester hemma. På det här sättet skulle man ytterligare kunna minska rusningen vid provmottagningarna, säger Ikonen.

Skillnad i känslighet mellan antigentest och PCR-test

Antigentest har ofta en lägre känslighet än PCR-testen. Det här gör att de negativa testresultaten är vanligare och att alla smittade personer nödvändigtvis inte identifieras.

Det finns inga direkta forskningsbevis på antigentestens lämplighet för testning av personer utan symptom.