Hoppa till huvudinnehåll

Belarus "redo att föra en konstruktiv och objektiv dialog" med andra länder - oppositionen vill att nuvarande styre försvinner

Demonstration vid en bilfabrik  i Minsk, Belarus 14.8.2020
Demonstration vid en bilfabrik i Minsk, Belarus 14.8.2020. Demonstration vid en bilfabrik i Minsk, Belarus 14.8.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Belarus,Minsk,demonstration

Belarus är redo att föra konstruktiva och objektiva samtal med andra länder angående det omdebatterade presidentvalet, och de oroligheter som bröt ut efter valet, sa Belarus utrikesminister Vladimir Makei i dag till sin schweiziska kollega Ignazio Cassis.

Det belarusiska uttlandet kom efter att landets invånare i fem dagar demonstrerat i protest mot president Aleksandr Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994.

I söndags deklarerade han sig som segrare i presidentvalet - ett val som anses ha varit präglat av fusk.

Våldsamheter i samband med gripandet av demonstranter

Polisen har använt gummikulor och tårgas för att skingra demonstranter och över 6 700 mänskor har gripits under de fem senaste dagarna.

Två mänskor har dött och hundratals skadats i samband med oroligheterna.

Flera frigivna demonstranter har vittnat om tortyr i de överfulla häktena.

Fabriksarbetare marscherade ut för att visa oppositionen sitt stöd

Strejker har brutit ut inom flera viktiga industrier.

Stora skaror av arbetare marscherade i dag ut från sina arbetsplatser i många fabriker i huvudstaden Minsk.

Med utmarschen visade arbetarna sitt stöd för kraven på att president Alexandr Lukasjenko avgår.

Arbetarna samlades bland annat utanför bil- och traktorfabriker efter att oppositionen uppmanat dem att strejka mot Lukasjenko och hans påstående om att han segrat i presidentvalet i söndags.

Svetlana Tichanovskaja
Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja lämnade landet i tisdags och befinner sig i grannlandet Litauen Svetlana Tichanovskaja Bild: AFP / Lehtikuva Sviatlana Tsikhanouskaya,Belarus

Oppositionen: Vi vill inte ha den nuvarande ledningen

Samtidigt har oppositionens presidentkandidat Svetlana Tichanovskaja uttalat sig.

Hon säger att Belarus inte längre vill leva under nuvarande styre och att rösterna i presidentvalet måste räknas på nytt. Hon kräver en officiell utredning av omständigheterna kring valet.

Vidare uppmanar hon människor runt om i landet att demonstrera på ett fredligt sätt.

- Majoriteten tror inte på att Lukasjenko segrade i valet, säger Tichanovskaja i ett videoklipp.

Hon uppmanade också borgmästarna att organisera fredliga masstillställningar i alla städer under veckoslutet. Vidare vädjade hon om ett slut på våldsamheterna, och bad myndigheterna inleda en dialog med folket.

Tichanovskaja lämnade landet i tisdags och befinner sig i grannlandet Litauen.

Hon har bett sina anhängare skriva under en petition på internet där det krävs en omräkning av rösterna i söndagens presidentval. Enligt henne var det valfusk som ledde till att hon inte segrade.

EU håller extra möte på grund av läget i Belarus

Senare i dag kommer EU:s utrikesministrar att hålla ett extra möte för att diskutera läget i Belarus.

Flera EU-länder har krävt att EU återinför sanktioner mot Belarus på grund av våld mot demonstranter och valfusk under landets presidentval.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev i dag på Twitter att sanktioner bör riktas mot dem som brutit mot demokratiska värderingar och kränkt de mänskliga rättigheterna i Belarus.

Officiella siffror publicerades: Lukasjenko fick 80,1 procent

I dag publicerades de officiella siffrorna från valet.

Enligt den centrala valkommissionen segrade den sittande presidenten Alexandr Lukasjenko med 80,1 procent av rösterna medan hans huvudrival Svetlana Tichanovskaja fick 10,12 procent.

Källor: Reuters, AFP

Läs också