Hoppa till huvudinnehåll

EU:s utrikesministrar överens: Sanktioner kommer att riktas mot de som är ansvariga för våldet mot demonstranter i Belarus

Demonstranter i Belarus.
Demonstrationerna i Belarus har hållit på i flera dagar nu. Demonstranter i Belarus. Belarus

EU:s utrikesministrar har beslutat sig för att införa nya sanktioner mot Belarus. Sanktionerna kommer att riktas mot personer som anses ligga bakom våldet mot demonstranter i landet.

Samtliga utrikesministrar samlades för ett videomöte under fredagen och de uppger sig vara överens om att slå fast sanktioner mot Belarus.

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto kommer sanktioner att riktas mot personer som deltagit i våldsamheterna mot demonstranter i Belarus, rapporterar Helsingin Sanomat.

Sanktioner kunde till exempel riktas mot poliser och polisorganisationer. Man kan bland annat införa resebegränsningar eller frysa tillgångar.

EU:s utrikesministrar har kommit överens om att göra upp en lista på personer som kommer att sanktioneras.

Demonstrationerna mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko har snart pågått i en vecka, sedan söndagens presidentval.

Lukasjenko, som suttit som president sedan 1994, vann valet, men demonstranterna påstår att valet var riggat.

Regimen i Belarus har svarat på demonstrationerna med våld och massgripanden. Bland annat ska polisen ha använt sig av gummikulor och tårgas för att skingra demonstranter.

Två människor har dött, hundratals har skadats och många frigivna demonstranter hävdar att det förekommit tortyr i de fullproppade häktena.

Källor: AFP, Helsingin Sanomat

Läs också