Hoppa till huvudinnehåll

Infektionsöverläkare: Följ rekommendationen om munskydd – den kan ses över senare om coronafallen inte blir fler

Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus anser att det är viktigt att alla sjukvårdsdistrikt nu gör på samma sätt angående rekommendationen om munskydd. Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut. Bild: Yle/Pia Lagus Juha Salonen,Vasa centralsjukhus,salonen

Vasa sjukvårdsdistrikt gick på fredagen ut med information till invånarna om att använda munskydd i linje med THL:s anvisningar. Om det inte kommer fler nya fall kan man se över rekommendationen, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Sjukvårdsdistriktets coronaledningsgrupp samlades till möte på fredagen för att diskutera munskydden och beslöt där att förmedla THL:s rekommendation till invånarna i sjukvårdsdistriktet.

- Jag tycker att vi ska följa rekommendationen också i Österbotten, säger Juha Salonen.

Salonen säger att man inom sjukvårdsdistriktet också väntar på uppdaterade anvisningar om karantän efter utlandsresor.

Institutet för hälsa och välfärd har på regeringens begäran gjort upp en "trafikljusmodell" gällande olika länder för att tillämpas för coronatestning av resenärer.

Personer som anländer till Finland från röda länder (högriskländer) testas sannolikt på bred basis och kan försättas i karantän med myndighetsbeslut.

- Det är väl så att anvisningarna är klara nästa vecka, som det lovades igår, säger Salonen.

Använd munskydd även om passagerarna på bussen är få

Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa, säger i en intervju för Vasabladet att munskydd kan vara bra när man åker tåg, men att de inte nödvändigtvis behövs i lokala bussar med 5–6 passagerare i Vasaregionen.

Juha Salonen är ändå inte redo att tumma på munskyddsrekommendationen.

- Vi har ju haft fyra coronafall inom två veckor så jag tycker vi följer THL:s anvisningar. Vi måste sen tänka på det på nytt om det inte kommer många nya fall. Men jag tycker att alla nu måste göra på samma sätt i alla sjukvårdsdistrikt.

Kan Vasa sjukvårdsdistrikt själv ändra på rekommendationen om munskydd eller är det THL som kommer med eventuella nya anvisningar?

- Jag förstod det som så att sjukvårdsdistrikten egentligen har ganska stor möjlighet att välja hur man ska göra. Det är inte obligatoriskt att vi ska börja följa den här rekommendationen. Men jag tycker det är klokt att göra så just nu och se vad som händer med situationen med coronafall.

Om läget är mycket lugnt i fortsättningen kan man sedan ta ställning till saken på nytt, säger Salonen.

Vasa stad har beställt en miljon munskydd

Kommunerna är skyldiga att se till att mindre bemedlade personer och personer i extra utsatt position ska få gratis munskydd.

Vasa stad gjorde därför en beställning på en miljon munskydd i fredags.

– Det gjordes som en tilläggsbeställning inom ramen för tidigare beställningar, säger Jukka Kentala, direktör för social- och hälsosektorn.

Jukka Kentala, vård- och omsorgsdirektör i Vasa.
Jukka Kentala Jukka Kentala, vård- och omsorgsdirektör i Vasa. Bild: Yle/Roger Källman jukka kentala

Staden har ännu inte bestämt hur man ska sköta utdelningen av munskydd rent praktiskt, men ett möte om saken ska hållas på måndag.

– Vi har börjat förberedelserna utgående från vad vi vet. Men det kommer troligen mer bestämmelser ännu från riksnivå, så vi väntar på dem. Det är många detaljer att förbereda ännu.

Också Vasa stad gick på fredagseftermiddagen ut med ett pressmeddelande om att man rekommenderas bära munskydd i kollektivtrafiken. Vasaborna rekommenderas också undvika bussar i rusningstrafik alltid då man har möjlighet till det. I Vasa är det mest passagerare i kollektivtrafiken vardagar klockan 7–9 och 14–17.