Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten om territorialvatten i östra Medelhavet har trappats upp - Grekland och Turkiet grälar

Grekland och Turkiet i gräl om havsområde i östra Medelhavet
Grekland och Turkiet i gräl om havsområde i östra Medelhavet Grekland och Turkiet i gräl om havsområde i östra Medelhavet Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet,Grekland,Medelhavet

Under den senaste tiden har spänningarna i östra Medelhavet ökat på grund av ett kontroversiellt område som både Grekland och Turkiet gör anspråk på.

Frankrike meddelade i går att den franska militären temporärt utökar sin närvaro i området - både i luften och till havs - på grund av den ökade spänningen i regionen. Grekland har riktat ett varmt tack till Frankrike för dess beslut.

Frankrike och Grekland uppges ha haft gemensamma militärövningar vid ön Kreta.

Tidigare den här veckan uppmanade Frankrikes president Emmanuel Macron Turkiet att sluta att leta efter olja och gas i de omstridda havsområdena

Båda länderna gör anspråk på området

Konflikten gäller vem det är som har rätt till de tillgångar som finns i området.

Turkiet letar efter olja och naturgas i ett havsområde som Grekland betraktar som sitt.

Grekland hävdar att delar av det omstridda området är beläget på dess kontinentalplatta och att turkiska fartyg måste dra sig tillbaka. Turkiet anser sig ha rätt att utföra undersökningar i regionen.

Turkiet skickade nyligen ut ett prospekteringsfartyg tillsammans med enheter ur den turkiska flottan varefter Grekland sände ut militärfartyg med vapen ombord.

Små grekiska öar vid Turkiets kust utgör ett problem

Grekland hävdar att internationell rätt ger Grekland rätten till det kontroversiella området.

Turkiet vill å sin sida inte acceptera att Grekland använder sig av fem små grekiska öar utanför den turkiska kusten som argument för att hävda sin rätt till en andel av östra Medelhavet.

Enligt Turkiet har en kuststat rätt till vattnet trots att det finns öar som tillhör en annan nation i området.

Tyskland har försökt medla mellan länderna.

Läs mera:

Nio år av kaos: Kampen om energitillgångar och gasledningar hinder för fred i Libyen

Energipolitik och konkurrens mellan lokala stormakter försvårar försöken att nå en hållbar lösning på konflikten i Libyen.