Hoppa till huvudinnehåll

Oroligheterna i Belarus behöver inte vara ett hinder för hockey-VM – IIHF-ordförande Fasel: "Det är för tidigt att uttala sig"

René Fasel.
Rene Fasel. René Fasel. Bild: Peter Schneider / EPA / All Over Press René Fasel

Internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande Rene Fasel menar att det inte är sannolikt att politiska orsaker kan hindra Belarus från att arrangera ishockey-VM nästa år. Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela betonar att Finland är en lagspelare i den internationella ishockeyfamiljen.

Sedan ett omtvistat presidentval i söndags har det varit oroligt i Belarus. Våldsamma protester bröt ut efter valen och tusentals personer har arresterats.

Landet delar på värdskapet för nästa års hockey-VM med Lettland. Men efter de senaste dagarnas händelser menar man från lettiskt håll att det är ”omöjligt” att arrangera mästerskapet tillsammans.

– Enligt min mening förändrar händelserna i Belarus situationen dramatiskt. Jag ser inte hur vi ska kunna organisera VM tillsammans med dem, sa Lettlands premiärminister Arturs Krisjanis i en intervju för tevekanalen LTV7.

Enligt IIHF-ordföranden Fasel är de flesta styrelsemedlemmarna i IIHF emot att Belarus skulle tappa värdskapet på grund av politiska skäl.

– Det är för tidigt att uttala sig eller göra några beslut. I mitten av september har vi ett möte i Zürich, där vi träffas med styrelsen. Tills dess följer vi med läget, säger Fasel till nyhetsbyrån Tass.

Nummela: ”Det är länge till våren”

Finland tänker åtminstone inte bojkotta mästerskapen på eget initiativ, ifall det ska spelas i Belarus. Det slår Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela fast.

Nummela poängterar för Iltalehti att Finland ”alltid varit en lagspelare i den internationella ishockeyfamiljen”.

– Vi har inte haft några diskussioner eller ställningstaganden. Vi är en del av den internationella ishockeyfamiljen i denna fråga. Dessutom är det länge till våren, säger Nummela till tidningen.

– Mästerskapet ska endast ordnas på sådana ställen, där spelarnas, hockeyfolkets och publikens hälsa och säkerhet är tryggad. Baserat på de uppgifter som kommit från Belarus på sistone så finns det frågetecken på denna punkt.

Harri Nummela.
Harri Nummela. Harri Nummela. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Harri Nummela

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson talade med Fasel på onsdagskvällen.

– Vi har ju samarbeten med många olika nationer hockeymässigt, men när det handlar om den politiska dimensionen och aspekten så följer vi riktlinjer från vårt internationella förbund och vår regering. Vi som hockeyförbund bedriver ingen utrikespolitik, kommenterar Larsson enligt SVT.

Nästa års VM planeras gå av stapeln mellan den 21 maj och den 6 juni.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också