Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: "Prata med dina barn som börjar skolan om faror på sociala medier"

En telefon och ett par hörlurar ligger på ett persikofärgat bord. På telefonen syns olika appar, bland annat Tiktok och Instagram.
För skolbarn kan det finnas risker med sociala medier och användandet kan få konsekvenser. En telefon och ett par hörlurar ligger på ett persikofärgat bord. På telefonen syns olika appar, bland annat Tiktok och Instagram. Bild: Alamy / All Over Press TikTok,TikTok,mobilapplikationer,mobilapplikation,Applikation,screenshot,sociala medier,Instagram,Facebook,app

När barnen börjar skolan är det många som får sin första telefon. Polisen påminner om att det här är en grej som är viktig att prata med sina barn om eftersom barnet inte alltid förstår vilka riskerna är med sociala medier.

Det är en stor förändring för hela familjen när barnet börjar skolan. Polisen påminner i ett pressmeddelande att det är lika viktigt att prata med barnet om hur man använder telefonen och sociala medier säkert, som det är att lära barnet trafikregler.

- Det är bra att informera redan i början av skolgången att mobbning i allt större utsträckning har förflyttats till sociala medier. De här sakerna går man ofta igenom med klassläraren i skolan, men det är också bra att föra diskussionen hemma, säger kriminalöverkonstapel Varpu Saapunki vid den förebyggande enheten vid Polisen i Östra Nyland.

Se över vad ditt barn gör på sin telefon

Barnet kan till exempel ombes att av någon okänd person skicka bilder som inte är lämpliga. Barnet ser inte riskerna med att skicka en sådan bild utan tycker bara det är något roligt.

I andra fall kan barnet hetsas av någon kompis att ta till exempel en nakenbild som plötsligt publiceras i klasschatten och delas i flera grupper. Polisen påminner att barnet måste komma ihåg att alla bilder som hen delar med sina kompisar var som helst på nätet finns där för alltid.

Det är viktigt att vårdnadshavaren ser till att barnet inte skapar profiler på sociala medier där det finns tydliga åldersgränser och barnet är för ungt. Polisen uppmanar också vårdnadshavarna att bekanta sig med applikationer som barnet laddar ner till sin telefon. I vissa applikationer kan vem som helst runt om i världen ta kontakt med barnet.

- I många familjer tar man bort telefonen på kvällen och över natten så att meddelande inte ska störa nattsömnen och så att barnen inte av misstag publicerar något oaktsamt, säger Saapunki.