Hoppa till huvudinnehåll

Transport- och kommunikationsverket gav coronarekommendationer för persontrafik

kvinna sitter i en nästan tom buss.
Rekommendationerna gäller till exempel bussar, taxibilar samt hållplatser, hamnar och terminaler. kvinna sitter i en nästan tom buss. Bild: Henrietta Hassinen / Yle coronavirus,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,undantagslagar,undantagstillstånd,karantän,Förkylning,influensa,Helsingforsregionens trafik (HRT),Helsingfors stads trafikverk,kollektivtrafik,busstrafik,Esbo,Västmetron,Helsingforsområde kollektivtrafik,metro ,metrostationer,kvinna,rörelse,utsläpp,bussar,Bussi,tidtabeller,Tidtabell för bussar,andningsskydd,Helsingin Bussiliikenne

Transport- och kommunikationsverket Traficom kommer med rekommendationer för hur företag inom persontrafikbranschen kan bidra till minskad spridning av coronaviruset.

Nummer ett av de sammanlagt tio rekommendationerna är att göra det möjligt att hålla trygga avstånd och att undvika närkontakter.

Då det inte går att hålla avstånd rekommenderat Traficom lösningar som plexiglas, förutsatt att trafiksäkerheten inte äventyras.

Det borde också vara möjligt att iaktta god handhygien inom företagens verksamhet.

Andra faktorer som rekommenderas är bland annat fungerande ventilation och rena ytor och avfallskärl för använda ansiktsskydd.

Traficom rekommenderar att personalen vid behov förses med ansiktsskydd och att kunder uppmuntras att använda skydd.

Rekommendationerna gäller alla transporter oavsett antalet personer. Tanken är att rekommendationerna beaktas också vid hållplatser, i hamnar och i terminaler.