Hoppa till huvudinnehåll

Åbo förbereder sig för nästa flyg från Skopje – cirka 150 resenärer anländer på lördag kväll

Passagerare vid Åbo flygfält den 11.8.2020.
Arkivbild. Cirka 150 resenärer väntas anlända till Åbo med ett flyg från Skopje. Passagerare vid Åbo flygfält den 11.8.2020. Bild: Yle Åbo flygplats,resenärer

Resenärerna som på lördag kommer till Åbo med flyget från Skopje i Nordmakedonien kommer coronatestas och försättas i karantän i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar.

Åbo stad säger i ett pressmeddelande att ett beslut om karantän fattas av en läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar. Enligt nuvarande uppgifter kommer cirka 150 att anlända med flyget. De som testas kommer meddelas per telefon om eventuella positiva coronatest.

Enligt de nyaste direktiven kan en person efter att ha fått ett karantänbeslut använda kollektivtrafiken för att utföra nödvändiga ärenden. Personen måste ha ansiktsskydd på sig då hen uträttar godtagbara ärenden som till exempel ett läkarbesök eller att åka raka vägen hem till karantän från flygplatsen.

En person som är i karantän får inte gå på jobb, till skola, daghem, butiken eller andra allmänna utrymmen.

I pressmeddelandet säger Åbo stad att man konstant utvecklar och effektiverar verksamhetsmodellen för rådgivnings- och testningspunkten på Åbo flygplats utgående från erfarenheter och respons. Det finns nu fler provtagningsplatser än tidigare på flygplatsen.

Med dessa åtgärder försöker man hindra att epidemin sprider sig ytterligare i Finland. Bland dem som kommit med tidigare flyg från Skopje konstaterades 26 fall av covid-19 efter lördagens flyg och fem fall efter tisdagens flyg.

Coronavirusläget på Balkanhalvön är i nuläget bland de värsta i Europa.

Artikeln baserar sig på Yle Turkus artikel Turku varautuu seuraavaan Skopjen-lentoon – matkustajia tulossa arviolta 150 skriven av Hannu Vähämäki. Översättningen är gjord av Maria Lammassaari.