Hoppa till huvudinnehåll

Är succéspelaren Albion Ademi fotbollsligans största utropstecken? Uträknade IFK Mariehamn har bevisat tvivlarna fel

Albion Ademi skjuter ett skott på IFK Mariehamns träning.
Albion Ademi ville till en mindre klubb efter problemen i fjol. Med facit på hand valde han rätt. Albion Ademi skjuter ett skott på IFK Mariehamns träning. Bild: Yle/Sebastian Backman IFK Mariehamn,Fotbollsligan,Albion Ademi

En tvåfotad sniper med raketbränsle i ådrorna. Så kunde man beskriva IFK Mariehamns guldklimp Albion Ademi, som slagit igenom med dunder och brak. Yle Sporten åkte till Åland för att träffa fotbollsligans hetaste spelare.

Sex mål och nästan lika många framspelningar. Det är Albion Ademis saldo efter åtta matcher i årets fotbollsliga.

Med andra ord har den kluriga offensiva mittfältaren stått bakom den stora majoriteten av IFK Mariehamns fullträffar.

Insatsen i den senaste ligasegern borta mot RoPS var talande: Ademi var ostoppbar och var inblandad i samtliga fullträffar. Han spräckte Rovaniemlagets nolla i matchen och passade fram till de två andra målen, det sista ett inlägg på stopptid som hade gjort Trent Alexander-Arnold avundsjuk.

Albion Ademi förbereder ett inlägg på IFK Mariehamns träning.
Ademi trivs med mycket boll. Albion Ademi förbereder ett inlägg på IFK Mariehamns träning. Bild: Yle/Sebastian Backman IFK Mariehamn,Fotbollsligan,Albion Ademi

Inte illa, med tanke på att Ademi har en tuff säsong i bagaget. I fjol blev det mycket rehabilitering och lite ansvar i FC Inter. Ett miljöombyte var nödvändigt – och han ångrar inte att han tog färjan till Mariehamn.

– Det var ett bra beslut. Jag har tränat hårt och fokuserat mer på fotbollen, då får man också resultat, säger Ademi, som i skrivande stund är tvåa i skytteligan.

Då Yle Sporten besöker IFK Mariehamns morgonträningspass sprudlar Ademi av spelglädje. Den tidigare finländska juniorlandslagsmannen – som valt Albaniens landslag på seniornivå – gör det han vill med bollen och knorrar in ett par bollar bakom Oskari Forsman, som svär högljutt.

IFK Mariehamns tränare Lukas Syberyjski ler på träningen.
Lukas Syberyjski gör sin första säsong i fotollsligan. IFK Mariehamns tränare Lukas Syberyjski ler på träningen. Bild: Yle/Sebastian Backman IFK Mariehamn,Fotbollsligan,Lukas Syberyjski

IFK Mariehamns rikssvenska tränare Lukas Syberyjski tittar på från sidan med ett nöjt leende.

– Kollar man på poängskörden betyder Ademi massor. Han har en extrem kvickhet och kan lämna spelare på bara några korta steg och skapa sig en yta. Därtill kan han avsluta med båda fötterna, säger Syberyjski.

Inget fuskbygge

Säsongen har börjat bättre än förväntat för Syberyjskis mannar. Efter åtta omgångar har Ålands stolthet krattat ihop elva poäng och lämnat bottenträsket med besked.

Om det blir seger över nästjumbon TPS på hemmaplan på söndag börjar det se riktigt lovande ut för klubben, som åkt bergochdalbana i tabellen sedan ligaguldet 2016.

Syberyjski hör till tränarskrået som ogärna talar om resultatmål och är inte heller pigg på att berätta hur nöjd han är över sin debuttid i fotbollsligan.

– När man har nio poäng vill man ha tolv. När man har tolv vill man ha femton. Hur nöjd jag är? Jag är snarare nöjd över att vi blivit bättre och bättre. Vi gör fler saker vi ämnat att göra, det är mer det som jag tittat på.

Vi har visat att vi kan ta oss in bland de sex bästa – och gärna högre― Albion Ademi

Frågan är vad som fick experterna att räkna ut laget på förhand. IFK Mariehamn bedömdes vara ett fuskbygge utan struktur i truppen.

Ademi tror att truppen inte såg tillräckligt bra ut på papper. Det var få som hade förväntat sig stordåd av Ademi – eller att målvakten Oskari Forsman skulle vara en levande mur i kritiska ögonblick.

Nu är det dags att revidera åsikterna.

– Vi har visat att vi kan ta oss in bland de sex bästa – och gärna högre. Vi siktar absolut mot den övre slutserien, säger Ademi.

Vill gärna utomlands – förr eller senare

Den övre slutserien är en realistisk målsättning. Särskilt med tanke på att laget i veckan fick en klassförstärkning, då Johannes Laaksonen kritade på.

Kraftpaketet, som länge representerade SJK, har spelat tre A-landskamper och trivs bäst på det centrala mittfältet.

Den senaste tiden har han hållit till på näst högsta nivå i Norge, där han representerade Sandnes.

Dessutom pågår jakten på en förstärkning i anfallet.

Johannes Laaksonen på IFK Mariehamns träning.
Johannes Laaksonen håller hög ligaklass. Johannes Laaksonen på IFK Mariehamns träning. Bild: Yle/Sebastian Backman IFK Mariehamn,Fotbollsligan,Johannes Laaksonen

För att säsongen ska bli en fullträff måste ändå IFK Mariehamn hålla hårt i guldklimpen Ademi. Efter sommarens stordåd finns det garanterat intresse bland större klubbar i Finland och utomlands.

Frågan är hur klubben reagerar om andra aktörer med större ekonomiska muskler börjar höra av sig.

Ademi svarar som han bör: att han i framtiden gärna spelar utomlands – men att han just nu håller huvudet nere och koncentrerar sig på det väsentliga. Han siktar på att göra minst tio mål, allt utöver det är en bonus.

– Det är klart att jag gärna skulle spela i en högklassig liga, men vi får se hur långt min talang räcker.