Hoppa till huvudinnehåll

Benjamin Källman återvänder till serieledande FC Inter: "Jag tror att han lätt hittar sin plats i vårt spelsystem"

Benjamin Källman.
Benjamin Källman kommer igen att spela för de blåsvarta. Benjamin Källman. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press Benjamin Källman,fotboll

Serieledande FC Inter förstärker sitt anfall när Benjamin Källman återvänder till Åbolaget efter två år i Skottland, Danmark och Norge.
– Hans talang och vårt sätt att spela anfallsfotboll passar bra ihop, säger Inters chefstränare José Riveiro.

Säsongen 2014 inledde Benjamin Källman sin karriär i Ekenäs IF som spelade i division 2, och följande säsong i division 1. Efter att ha visat framfötterna i EIF flyttade han, 17 år gammal, till FC Inter där han snabbt slog igenom på liganivå. Efter två och ett halvt år i Åbo kallade utlandet.

Källmans flyttlass gick till Skottland där han spelade för ligalaget Dundee FC. Sedan blev det en sejour i Vendsyssel i danska ligan samt ligaspel i Norge för Viking och Haugesund.

Tillbaka till Åbo

Källman har hela tiden varit utlånad från Inter och lånet med Haugesund gällde egentligen året ut. Men bägge parterna kom överens om att avsluta samarbetet med följden att Källman återvänder till trakterna kring Aura å.

FC Inters chefstränare José Riveiro tar emot Källman med öppna armar.

– Hans talang och vårt sätt att spela anfallsfotboll passar bra ihop. Jag tror att han lätt hittar sin plats i vårt spelsystem. Dessutom känner han från tidigare våra anfallare (Timo) Furuholm och (Elias) Mastokangas som kan hjälpa honom på traven.

– Benjamin för med sig sina egna, unika attribut till vårt anfall. Han är stark och snabb. Hans sinne för att göra mål baserar sig på starkt spel med huvudet och på rätt tajmade löpningar. Vi har många matcher på kommande och det är trevligt att få ett nytt vapen i form av Benjamin till vårt förfogande, säger Riveiro på klubbens webbplats.

"Ville komma till Inter"

Lagets tekniska chef Vesa Mäki lyfter fram Källmans egen insats i comebacken.

– Det viktigaste är att han själv ville komma till Inter och spela. Vi skulle inte ha diskuterat saken med Haugesund om vi inte varit övertygade om att vi får en motiverad spelare, säger Mäki på klubbens webbplats.

I fjol debuterade den Ekenäsbördige Källman i A-landslaget och lyckades i målskyttet genast i sin första landskamp mot Liechtenstein.

Anfallarens kontrakt med FC Inter gäller ända till sommaren 2022. Enligt Mäki är det en bra lösning för Källman att spela i Inter även om siktet fortfarande är utomlands.

– Min åsikt är att Benis möjligheter att lyckas inte varit riktigt optimala i vissa av låneklubbarna på grund av exempelvis nedflyttningshot eller tränarbyten. Inter har kvalmatcher i Europaligan och toppmatcher i den inhemska ligan och här är hans chanser att lyckas större. På vintern får vi igen fundera på vad som är bäst för Beni, säger Mäki.

Om Källman får sina spelrättigheter i tid är han klar för spel när FC Inter möter RoPS i Rovaniemi på tisdag.