Hoppa till huvudinnehåll

Björneborgare i huvudrollen när Montreal nollade Philadelphia – Kotkaniemi steg upp på delad tredje plats i skytteligan

Jesperi Kotkaniemi i Montreal.
Jesperi Kotkaniemi har gjort fyra mål i årets slutspel. Jesperi Kotkaniemi i Montreal. Bild: All Over Press Jesperi Kotkaniemi

Montreal Canadiens anfallare Jesperi Kotkaniemi har fått upp ångan rejält i NHL-slutspelet. I nattens match mot Philadelphia Flyers sköt den unge björneborgaren två mål och eftersom också Joel Armia lyckades i målskyttet kan man verkligen tala om en Björneborgarnas frammarsch.

Jesperi Kotkaniemi, född 6 juli 2000 i Björneborg. Joel Armia, född 31 maj 1993 i Björneborg.

Canadiensduon med Satakunta-blod i venerna var i farten i fredagens playoffmatch mot Philadelphia Flyers. Den yngre gjorde 0–2, den äldre 0–4 och den yngre igen 0–5. Utöver Björneborgskillarna var det bara tjecken Tomas Tatar (född 1 december 1990 i Ilava, om någon undrar) som fick sitt namn i målprotokollet.

Hoppa över Twitterpostning

Tack vare sina två fullträffar steg Kotkaniemi till delad tredje plats i slutspelets skytteliga. Vancouver Canucks anfallare Bo Horvat toppar tabellen med sex mål – av vilka två kom i nattens segermatch mot de regerande mästarna St. Louis Blues – medan Edmonton Oilers affischnamn Connor McDavid är tvåa med fem mål trots att Oilers redan är avsågat.

En titt på listan nedan visar att Kotkaniemi också ligger väldigt bra till vad unga Canadiens-målskyttar i slutspelet beträffar. Det är bara Claude Lemieux, Stephane Richer och Shayne Corson som gjort mera mål innan de fyllt 21. Och med dessa takter kan Montreals och Kotkaniemis säsong bli betydligt längre än väntat.

Hoppa över Twitterpostning

Montreal vann matchen med 5–0 och utjämnade matchserien till 1–1. Fyra segrar krävs för avancemang.

De två senaste mästarna ligger illa till

Vancouver Canucks ja. Laget tog ledningen med 2–0 i matcher över St. Louis Blues i och med nattens 4–3-seger. Bo Horvat inledde målskyttet i första perioden och avslutade det knappt sex minuter in i förlängningen. Blues ligger illa till men även här spelas serien enligt systemet bäst-av-sju-matcher.

Med 2–0 leder också Colorado Avalanche över Arizona Coyotes. Detta tack vare fredagens 3–2-seger. Mikko Rantanen spelade tredje mest av Colorados anfallare men noterades inte för några poäng. Joonas Donskoi spelade inte, han var "unfit to play" som det heter i dagens NHL.

Med samma siffror leder också New York Islanders över Washington Capitals. I fredagskvällens match var Islanders bättre med 5–2 i en match där alla New Yorks mål gjordes av olika spelare (Nick Leddy, Matt Martin, Brock Nelson, Cal Clutterbuck och Anders Lee), men alla Washingtons mål gjordes av en och samma spelare (Alexander Ovetjkin).

Capitals, Stanley Cup-mästare från 2018, är i gungning, men viktigt för laget är att målsprutan Ovetjkin äntligen lyckades i målskyttet i årets slutspel.

I sommarens playoffs har spelschemat hunnit längst i matchserien mellan Calgary Flames och Dallas Stars. Calgary vann nattens drabbning med 2–0 och leder serien med 2–1.

Dallas finländska trio axlade igen stora roller i matchen men blev utan utdelning. Roope Hintz fick exakt 17 minuter speltid vilket var fjärde mest av lagets anfallare medan Miro Heiskanen spelade mest, 26.01, och Esa Lindell näst mest, 23.33 av backarna (och utespelarna överlag).

NHL, 14.8.2020:

Colorado – Arizona 3–2
Mikko Rantanen, COL: 0+0, +1, speltid 18.06

Philadelphia – Montreal 0–5
Jesper Kotkaniemi, MTL: 2+0, +1, speltid 13.33
Joel Armia, MTL: 1+0, +1, speltid 13.53
Artturi Lehkonen, MTL: 0+0, speltid 14.32

St. Louis – Vanvouver 3–4 efter förlängning

Washington – New York Islanders 2–5
Leo Komarov, NYI: 0+0, +1, speltid 14.15

Calgary – Dallas 2–0
Esa Lindell, DAL: 0+0, 0, speltid 23.33
Roope Hintz, DAL: 0+0, -1, speltid 17.00
Miro Heiskanen, DAL: 0+0, -1, speltid 26.01

Läs också