Hoppa till huvudinnehåll

Centernutmanaren Annika Saarikko vill utöka testning: "Det kostar också att vara borta från jobbet"

Annika Saarikko pitää puhetta sinertävän seinän edessä.
Annika Saarikko säger att det måste få kosta att testa människor på bred basis. Annika Saarikko pitää puhetta sinertävän seinän edessä. Bild: Arttu Timonen / Yle Annika Saarikko,kulturminister,Finlands kulturminister,Centern i Finland,statsrådet,Statsrådet (Finland)

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) kräver att testningskapaciteten för coronavirus ska utökas kännbart i Finland.

Saarikko, som utmanar Centerns ordförande Katri Kulmuni på ordförandeposten, säger sig stöda det parallella testningssystem som ledningen för Institutet för hälsa och välfärd THL föreslagit.

THL har talat för ett kompletterande system där någon remiss av läkare inte behövs för test. Enligt Saarikko kunde systemet finnas just som tillägg till den offentliga vårdens testning.

- Vem som helst kunde självmant gå och låta ta ett test, även om inga symptom fanns. Det här skulle hjälpa till med att bryta smittkedjor eftersom även symptomfria personer kan smitta andra, säger Saarikko.

Hon vill också att möjligheterna till drive in-testning utökas, särskilt kring tätt befolkade områden med större smittspridning.

Saarikko vill inte att man bara stänger ner landet

Saarikko medger att allt detta kostar - men att det också kostar att vara borta från jobbet eller att stänga ner landet.

Saarikko uppmanar staten att utreda kostnader för och effekter av parallelltestning. Hon anser att det är staten som bör stå för kostnaderna.

- Allt det här kunde genomföras genom samarbete mellan till exempel den offentliga och den privata hälsovården.

Testresultaten kunde delges i varje persons eget Kanta-register.

- Vi måste göra vårt yttersta så att Finland stängs-modellen inte blir det enda alternativet, säger Saarikko.

STT, HS

Läs också