Hoppa till huvudinnehåll

Diakonissanstalten vädjar om hjälp för munskydd för de mest utsatta - också viktigt att instruera hur de används

Ett munskydd på marken.
Diakonissanstalten vill se till att utsatta personer i samhället får munskydd och information om hur de används. Bildsättningsbild. Ett munskydd på marken. Bild: DPA / Lehtikuva Munskydd,ansiktsskydd

Nu rekommenderas det att man ska använda munskydd i kollektivtrafiken och på andra platser där inte är möjligt att hålla avstånd. Regeringen har lovat att de som har det skralt med ekonomin ska få hjälp att skaffa munskydd, men nu vill Diakonissanstalten i Helsingfors också hjälpa till.

Ilkka Kantola är enhetschef vid Diakonissanstalten i Helsingfors. De vill hjälpa till i början ifall det tar en längre tid för kommunerna att få organiseringen att fungera.

- Vi är mycket medvetna att det finns personer i våra kundgrupper som inte har extra pengar.

De vill också instruera personer så att alla förstår hur munskydden ska användas.

Allmänheten får också gärna hjälpa till genom att antingen sy sina egna munskydd som Diakonissanstalten delar ut, eller genom att donera pengar.

En kvinna bär munskydd på ett metrotåg i Atlanta, USA.
Till exempel i kollektivtrafiken rekommenderas användningen av munskydd. En kvinna bär munskydd på ett metrotåg i Atlanta, USA. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER influensa,Sjukdom,bakterier,smittspridning,vaccinering,munskydd

Dagscenter en samlingsplats

Utsatta personer kan bland annat vara hemlösa, papperslösa eller ensamma äldre.

Kantola poängterar att de inte haft problem med viruset inom dessa grupper, men att det är viktigt att de nu får skydda sig själva och medmänniskor.

En man som har ett ansiktsskydd på sig.
Munskydd kan vara en stor extra kostnad för personer. En man som har ett ansiktsskydd på sig. Bild: Dani Branthin / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,andningsskydd,ansiktsmasker,järnvägsstationer,kollektivtrafik,Institutet för hälsa och välfärd

Utsatta personer brukar oftast komma till Diakonissanstalten, till exempel till deras dagscentrum.

Där kan sedan personalen dela ut munskydden och ge vidare instruktioner.

Inget slut än

Kantola säger att det inte kräver stora mängder pengar och munskydd för att hjälpa. I nuläget har de råd att hjälpa till.

Människor som vill hjälpa kan skänka 20 euro via ett textmeddelande eller direkt i Diakonissanstaltens konto. För 20 euro kan fyra personer få ett munskydd av tyg - eller en person få 20 engångsskydd.

I nuläget har Diakonissanstalten inte bestämt hur länge de tänker dela ut munskydd. Det beror på hur bra kommunerna lyckas med att hjälpa människor få munskydd.

Också coronavirusets utveckling påverkar.