Hoppa till huvudinnehåll

God jordgubbssäsong mot alla odds – coronakrisen satt inte käppar i hjulen för Lindqvist gård i Sibbo

Två kvinnor i ett jordgubbsland.
Alexandra Lindqvist (till höger) och Merle Kiiver . Två kvinnor i ett jordgubbsland. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordgubbsodling,merle kiiver

Inhemska jordgubbsodlare förutspåddes en tuff säsong i början av sommaren, eftersom coronakrisen gjort det svårt att få tag på utländsk arbetskraft. Sibbobonden Christer Lindqvist lyckades ändå rida ut stormen.

– Trots alla motgångar under årets början; en dålig vinter, besvärlig vår och dessutom osäkerheten gällande plockarna, har vi haft ett väldigt bra år, säger Christer Lindqvist.

Hans gård kom med andra ord lindrigt undan i år. Till följd av coronakrisen har färre utländska säsongsarbetare än normalt fått komma till Finland.

Jordgubbar i en korg.
Ännu i augusti skördar Lindqvist gård jordgubbar. Jordgubbar i en korg. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordgubbe

Efter många om och men fick Lindqvist gård sex säsongsarbetare från utlandet. Samtidigt behövde de, för första gången någonsin, också anställa inhemsk arbetskraft. Allt ordnade sig till slut.

– Vi hade tillräckligt med plockare och råkade ha rätt val av sorter. Allt vi lyckades plocka gick åt.

Nackdel med fasta arbetstider

Resultatet kom ändå inte gratis. Mycket tid har gått åt till att utbilda den inhemska personalen. Deras fasta arbetstider rimmar också illa med jobbet på jordgubbslandet.

– Eftersom jordgubbssäsongen ser ut som den gör – vi har tolv olika jordgubbssorter, som alla kommer olika tider – blir det dalar och toppar i vårt arbetsbehov. Vid dalarna kan vi inte ha lika mycket arbetskraft som vid topparna. Sådana personalkostnader skulle vi inte klara av, säger Christer Lindqvists dotter, Alexandra, som jobbar på familjeföretaget.

En kvinna i ett jordgubbsland.
Alexandra Lindqvist studerar till vardags men jobbar på jordgubbsfälten under sommaren. En kvinna i ett jordgubbsland. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordgubbe,Alexandra lindqvist

Med tanke på det här är det en fördel att ha utländsk, erfaren arbetskraft på gården.

De finns nära till hands i situationer då man måste agera snabbt. På samma sätt kan de ta en oavlönad paus i arbetet när vädret inte samarbetar.

Påtaglig fartskillnad

Alexandra Lindqvist vill poängtera att det varit trevligt och bra med inhemsk arbetskraft.

Trots att de inhemska plockarna varit flitiga går det ändå inte att frånse temposkillnaden till de mera erfarna utländska plockarna.

– Det är bara så att det går långsammare om du inte plockat tidigare. Då måste du analysera jordgubbarna längre för att veta var du ska placera dem, och om de är bra.

Två kvinnor som plockar jordgubbar.
Jordgubbsplockning kräver eftertanke. Två kvinnor som plockar jordgubbar. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordgubbsodling,merle kiiver

Det här har också lett till att Lindqvists familj behövt utföra längre dagar på gården.

– Vi har fått axla allt det vi inte hunnit med de inhemska plockarna. Utlänningarna har redan haft fullspäckade dagar.

Visst märks ändå den ökade arbetsmängden också bland de utländska plockarna.

– Vi har klarat oss, men har samlat på oss mera timmar. Det har funnits mera jobb och vi har behövt se till att alla bär hinner plockas, säger estniska Merle Kiiver, som för fjortonde året i rad jobbar på Lindqvist gård.

En kvinna i ett jordgubbsland.
Merle Kiiver nappar jordgubbar i rasande fart. En kvinna i ett jordgubbsland. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordgubbsodling,merle kiiver

Kiiver är ändå tacksam för att hon fick komma till Finland i år.

– Det var viktigt, annars skulle jag inte ha fått lön.

Läs också