Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland började tillverka coronavaccinet Sputnik V – men befolkningen vaccineras tidigast 2021

Kvinna i vid laboratorierock och gummihandskar håller i ett blått kärl med små plastbehållare. Det ryska coronavaccinet tillverkas vid det ryska nationella institutet för epidemiologi och mikrobiologi samt vid läkemedelsfabriker i Ryssland.
Det ryska coronavaccinet tillverkas vid det ryska nationella institutet för epidemiologi och mikrobiologi (på bilden) samt vid läkemedelsfabriker i Ryssland. Kvinna i vid laboratorierock och gummihandskar håller i ett blått kärl med små plastbehållare. Det ryska coronavaccinet tillverkas vid det ryska nationella institutet för epidemiologi och mikrobiologi samt vid läkemedelsfabriker i Ryssland. Bild: /All Over Press vaccin,coronavirus,Ryssland

Produktionen av det nya ryska vaccinet mot coronavirus har inletts, meddelar det ryska hälsovårdsministeriet.

Vaccinet som kallas “Sputnik V” registrerades den 11 augusti och då uppgavs att produktionen komma i gång i september.

Hälsovårdsministern Michail Murasjko säger att vaccinet vid kliniska tester har visat sig vara effektivt och säkert. Enligt hälsovårdsministeriet har liknande vaccin visat sig ge en immunitet som varar i upp till två år.

Ryssland säger att 20 länder redan har beställt sammanlagt en miljard doser av vaccinet.

Forskare i Ryssland och utomlands har uttryckt oro över att man hoppat över den tredje fasen av tester som brukar ta flera månader och involvera tusentals människor.

Ingen massvaccinering på ett tag

Chefen för det ryska federala forskningscentret för epidemiologi och mikrobiologi Alexander Ginzburg hoppas att ryssar kommer att få tillgång till det nya vaccinet inom 9-12 månader då man har producerat tillräckligt av det.

Hälsovårdsminister Murasjko sade tidigare under ett samtal med president Vladimir Putin att vårdanställda och lärare kommer att vara de första som får vaccinet. Enligt Ginzburg kommer vaccinmängderna att räcka till för de här grupperna.

Ginzburg säger att en miljon doser kommer att ha tillverkats inom en månad och att det vid slutet av året kommer att finnas upp till 2 miljoner doser.

Källa: Itar-Tass

Artikeln har uppdaterats. Mellanrubriken om massvaccineringar och de efterföljande styckena lades till 15.8.2020 klockan 17.49.

Läs också