Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals britter försökte febrilt ta sig hem från Frankrike - från och med i dag väntar karantän

Trafiken över Engelska kanalen har varit livlig.
Trafiken över Engelska kanalen har varit extra livlig det senaste dygnet. Trafiken över Engelska kanalen har varit livlig. Bild: Ben Stansall / AFP passagerarfärja,Engelska kanalen

Tusentals britter på semesterresa har försökt ta sig hem innan de rätt plötsligt aviserade karantänsbestämmelserna gällande bland annat Frankrike trädde i kraft på lördag morgon klockan fyra lokal tid.

Storbritannien meddelade i torsdags att man återinför en två veckors karantän för alla resenärer från Frankrike, Nederländerna, Monaco, Malta och Aruba på grund av det försämrade coronaläget i länderna.

Trafiken över Engelska kanalen har varit intensiv sedan dess; uppskattningsvis 160 000 brittiska medborgare semestrade i Frankrike då beskedet kom.

Frankrike är vid sidan av Spanien britternas främsta resmål.

"Säkerhetsavstånden var ett minne blott då alla trängdes"

Fler avgångar för passagerarfärjorna över Engelska kanalen sattes omedelbart in efter beskedet på torsdag kväll.

Samtliga tåg har varit fullbokade och priset på flygbiljetter uppges ha varit skyhögt.

Enligt tågtjänsten Eurotunnel försökte 12 000 personer köpa en tågbiljett inom en timme efter det brittiska meddelat om karantän.

Resenärer som brittiska BBC intervjuat säger att de måste skynda hem eftersom de inte har råd att vara borta från jobbet i ytterligare 14 dagar.

Enligt en intervjuad var säkerhetsavstånden ett minne blott i det skedet då britterna började trängas till respektive färdmedel.

Frankrike har meddelat att man funderar på motåtgärder. Nederländerna för sin del uppmanar sina medborgare att inte resa till Storbritannien om det inte är nödvändigt.

Sedan en månad tillbaka kräver Storbritannien en två veckors karantän av personer som besökt Spanien.

Källor: AFP, BBC

Läs också