Hoppa till huvudinnehåll

12 coronafall på lördagens flyg från Skopje - alla resenärer i karantän

Tre kvinnor i skyddsdräkt står och väntar på att coronatesta resenärer vid flygplatsen i Åbo.
Vårdpersonal coronatestade resenärer vid som anlände till Åbo från Skopje. Tre kvinnor i skyddsdräkt står och väntar på att coronatesta resenärer vid flygplatsen i Åbo. Bild: Mika Puska Åbo,coronavirus,Skopje,Åbo flygplats,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronatestning

På lördag anlände ett flyg med 115 resenärer från Skopje till Åbo. Nästan alla passagerare testades. Nu står det klart att 12 personer på flyget var smittade av corona.

Flyget anlände till Åbo från Skopje i Nordmakedonien.

Alla 115 resenärer som var ombord på planet från Skopje till Åbo lördagen den 15 augusti har försattes i karantän på lördag, i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar.

Besluten om karantän som gäller resenärerna från Skopje fattades av en läkare vid Åbo stad som ansvarar för smittsamma sjukdomar.

Resenärer som kommer till Finland från Skopje började testas den 8 augusti på grund av smittoläget i Nordmakedonien.

Nordmakedonien klassas av regeringen som ett riskland.

För att lättare kunna kategorisera länderna och peka ut riskländer har regeringen nu gått in för en trafikljusmodell där länder listas som gröna, gula eller röda beroende på antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Gröna länder har färre än 8 fall av smitta per 100 000 invånare under två veckors tid. Se coronaläget i Europa och i världen i kartan nedan: