Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Ståhl svensk mästare i diskus – medtävlare beskylls för dåligt beteende: "Aldrig varit med om att det varit så här dålig stämning"

Daniel Ståhl kastar diskus.
Daniel Ståhl svensk mästare i diskus. Daniel Ståhl kastar diskus. Daniel Ståhl,friidrott,diskus

Daniel Ståhl blev som väntat svensk mästare i herrarnas diskus med resultatet 68,74. Men det var en episod under och efter tävlingen som har fått minst lika mycket spaltutrymme.

Samtidigt som FM-medaljernas öde avgörs i Åbo gör de svenska friidrottarna upp om SM-medaljerna i Uppsala. I herrarnas diskus korades Daniel Ståhl föga överraskande till mästare med det utmärkta segerresultatet 68,74, medan Simon Pettersson blev tvåa med 64,73.

– Svensk mästare, det är helt underbart! Jag var lite loj de fyra första omgångarna men hade bättre rytm i den femte. Jag är väldigt glad att jag har presterat på en så jämn nivå den senaste tiden, säger Ståhl till Expressen.

– Det var kul att tävla i dag. 68,74 är bra, det är inget dåligt resultat. Jag är stolt över SM-guldet. För två månader sedan kände jag mig lite ringrostig, men nu börjar det komma tillbaka mer och mer, säger Ståhl till SVT Sport.

Ståhl vann sitt femte raka svenska mästerskap. Medaljsviten är nu tio år lång.

Trasiga byxor

Men det var SM-bronsmedaljören Axel Härstedt med resultatet 58,77 som skapade de största rubrikerna. Delvis på grund av ett par trasiga byxor.

Först lämnade Härstedt in en protest för att världsmästaren Ståhl hade en reva i sina byxor. Tävlingsdomaren Anna Forsberg tillät Ståhl att göra sitt första kast, men krävde sedan att Ståhl åtgärdar revan varpå Ståhl drog på sig shorts ovanpå byxorna. Härstedt fortsatte ändå att protestera.

– Då ber jag Axel sluta och säger åt honom att lämna in en skriftlig protest efter tävlingen, säger Forsman till Expressen.

Efter tävlingen anmäldes Härstedt till Svenska friidrottsförbundet av tävlingens fyra Jakob Gardenkrans, som påstod att Härstedt förutom protesten också försökte psyka sina motståndare.

– Han betedde sig illa och lämnade in protester. Han försökte psyka mig, Daniel (Ståhl) och Simon (Pettersson). Han ville att vi inte skulle kasta långt och det är väldigt tråkigt, säger Gardenkrans till SVT Sport utan att specificera exakt vad Härstedt sa eller gjorde.

"Jag har dömt de här killarna länge"

Domare Forsberg intygar att det var många tävlande som reagerade på Härstedts beteende.

– Flera stycken kom fram efteråt och sa till oss att Axel hade betett sig osportsligt. Jag har dömt de här killarna länge, men jag har aldrig varit med om att det varit så här dålig stämning, säger Forsberg till Expressen.

Härstedt skriver i ett textmeddelande till SVT Sport att han satte sig vid sidan av buren för att se om motståndarna trampade över ringen och att de tävlande inte protesterade mot det.

– Jakob sa inget till mig under tävlingen och begärde inga omkast vad jag vet, men sa efteråt att han blev störd och var väldigt besviken. Simon sa att han inte känt sig störd av det. Jakob var också arg för att jag protesterat mot Daniel, skriver Härstedt som säger sig ha skrivit och försökt be om ursäkt.

Tävlingens överlägsna vinnare Daniel Ståhl ville inte kommentera händelserna till SVT.