Hoppa till huvudinnehåll

Demokraterna samlas till virtuellt partikonvent – Biden nomineras på distans

Demokraternas presidentvalskandidat Joe Biden.
Joe Biden är demokraternas enda presidentkandidat. Demokraternas presidentvalskandidat Joe Biden. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

Nedräkningen inför presidentvalet i november börjar på allvar under den kommande veckan. Från måndag till torsdag hålls demokraternas partikonvent där Joe Biden officiellt nomineras till presidentkandidat. Men till följd av coronapandemin blir konventet en mycket avskalad tillställning.

TV-tittare världen över vet hur ett amerikanskt partikonvent ser ut - jublande publikmassor, lustiga hattar, ballonger, plakatviftande och confettiregn. I år väntas inte mycket av detta.

Konventet i bryggerimetropolen Milwaukee i Wisconsin är en huvudsakligen virtuell historia. Varje dag består av två timmar av anföranden, delvis inspelade i förväg, från alla delar av USA. Evenemanget sänds live på de flesta TV-kanaler.

Vanligtvis brukar konventen bli skådeplats för tvister mellan partiernas olika fraktioner, och stämningen kan då bli rätt hätsk. Den här gången är läget ett annat.

Ursprungligen skulle demokraterna hålla sitt konvent i mitten av juli, en månad före republikanerna. Olympiska spelen i Tokyo skulle infalla lämpligt mellan de båda evenemangen.

I april, när coronapandemin slagit till och OS ställts in, beslöt demokratiska partiets nationella kommitté att flytta tillställningen till augusti, i hopp om att smittofaran då skulle ha avtagit.

Men pandemin fortsatte att förvärras, och i juni valde demokraterna att ordna ett virtuellt konvent. Ännu då fanns planer på att låta Joe Biden själv komma till Milwaukee för att inför en liten skara anhängare tacka ja till nomineringen.

Nu i augusti blev det dock klart att Biden inte kommer att närvara, av omsorg om sin hälsa.

Biden den ende som kandiderar

De demokratiska konventsdeltagarna kommer alltså nominera Joe Biden till presidentkandidat på distans.

Själva nomineringen bereder inga överraskningar. Delegaterna röstar på den kandidat som vann primärvalet eller nomineringsmötet i deras respektive hemstat.

Egentligen är de inte förpliktigade att göra så, men i år är det i praktiken det enda alternativet. Förutom Biden är ingen annan kandidat längre med i kampen.

Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris.
Joe Bidens vicepresidentkandidat Kamala Harris var också själv med i presidentvalsracet, men hoppade av i december i fjol. Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris. Bild: AFP / Lehtikuva Kamala Harris

Delegater som lovat stöda andra kandidater, vilka sedermera dragit sig ur kampen, är nu fria att rösta efter eget gottfinnande.

Nomineringen av Joe Biden sker torsdagen den 20 augusti och utgör avslutningen på konventet. Därefter talar Biden till sina anhängare från en ännu icke fastställd plats i sin hemdelstat Delaware.

Blev vapenkontrollaktivist på grund av sonens öde

Men innan dess har talarna avlöst varandra. På måndag får vi höra senator Bernie Sanders och den extremt populära ex-presidentfrun Michelle Obama.

På tisdag står förre presidenten Bill Clinton i turen, liksom även Joe Bidens hustru Jill Biden. Även den demokratiska vänsterflygelns unga stjärnskott Alexandria Ocasio-Cortez tar till orda och likaså förre utrikesministern John Kerry.

Michelle Obama talar vid demokraternas partikonvent i Philadelphia 25.7.2016
Michelle Obama vid demokraternas partikonvent år 2016. Michelle Obama talar vid demokraternas partikonvent i Philadelphia 25.7.2016 Bild: EPA/SHAWN THEW Michelle Obama,USA,Demokratiska partiet i USA,partikonvent
USA-senatorn, demokraternas tidigare presidentvalskandidat Bernie Sanders med en mikrofon i handen.
Bernie Sanders gav upp försöket att bli demokraternas presidentkandidat så sent som i april. USA-senatorn, demokraternas tidigare presidentvalskandidat Bernie Sanders med en mikrofon i handen. Bernie Sanders

På onsdagens talarlista finns en annan tidigare utrikesminister och presidentkandidat, Hillary Clinton, samt ex-president Barack Obama, senator Elizabeth Warren och representanthusets talman Nancy Pelosi.

Bidens parhäst Kamala Harris får också en chans att vända sig till allmänheten, då hon tackar ja till att bli vicepresidentkandidat.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton marraskuussa 2019.
Tidigare utrikesminister och presidentkandidat Hillary Clinton talar under partikonventet på onsdagen. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton marraskuussa 2019. Bild: ETIENNE LAURENT / EPA Hillary Clinton,USA,politiker

Det är inte ofta en representant för det rivaliserande partiet framträder under ett konvent. Så kommer dock att ske på måndag.

Demokraterna får lyssna till John Kasich, republikansk guvernör i Ohio, moderat konservativ och bitsk kritiker av Donald Trump. Han har ofta uttryckt sin sorg över den linje partiet slagit in på under den nuvarande statschefen.

John Kasich, republikansk guvernör i Ohio, moderat konservativ och bitsk kritiker av Donald Trump.
Republikanen och Trumpkritikern John Kasich kommer att tala under demokraternas partikonvent. John Kasich, republikansk guvernör i Ohio, moderat konservativ och bitsk kritiker av Donald Trump. Bild: EPA John Kasich

Utöver dessa tungviktare får en hel hop vanliga amerikaner säga sitt hjärtas mening: vårdanställda, lärare och lantbrukaren Rick Telesz från Pennsylvania, som år 2016 röstade på Trump men kom på bättre tankar sedan hans näringsfång drabbats av presidentens handelskrig.

Ett speciellt gripande anförande väntas av DeAndra Dycus, mamman från Indianapolis, som blivit en av USA:s mest hängivna vapenkontrollaktivister.

Det skedde sedan hennes 13-årige son, en lovande idrottare, vid ett födelsedagskalas för sex år sedan blev skottskadad i huvudet och miste både rörelse- och talförmåga.

Föga utrymme för interna diskussioner

De demokratiska delegaterna ska även fastslå "the party platform", den amerikanska formen av partiprogram. Det utgörs av en lista på politiska mål och värderingar, som ska klargöra skillnaden till de republikanska rivalerna.

Vanligtvis brukar konventen bli skådeplats för tvister mellan partiernas olika fraktioner, och stämningen kan då bli rätt hätsk. Den här gången är läget ett annat. Då de tusentals delegaterna inte samlas fysiskt, är möjligheterna till genuin debatt om partilinjen minimala.

Då de tusentals delegaterna inte samlas fysiskt, är möjligheterna till genuin debatt om partilinjen minimala.

Och kanske är även viljan att tvinga fram ett skifte på presidentposten nu så stark, att demokraterna anser att det inte är rätt tidpunkt att spilla energi på inbördes stridigheter.

Man kunde tro att de senaste månadernas storm kring rasfrågor och Black Lives Matter-rörelsens synlighet skulle prägla stämningen på konventet.

Men medborgarrättsaktivisten pastor Al Sharpton menar att tillställningen kommer att bli en avslagen historia. Det är dock inget han beklagar.

- Hur glad jag än är över Kamala Harris, så är Donald Trump det bästa vapen som demokraterna har. Han kommer att förgöra sig själv, säger Sharpton i en kommentar till AP.

Hautajaisissa puhunut kansalaisoikeusaktivisti Al Sharpton kritisoi presidentti Donald Trumpia tämän toiminnasta poliisiväkivaltaa vastustavien mielenosoitusten hoidossa.
Medborgarrättsaktivisten Al Sharpton höll tal under George Floyds begravning. Hautajaisissa puhunut kansalaisoikeusaktivisti Al Sharpton kritisoi presidentti Donald Trumpia tämän toiminnasta poliisiväkivaltaa vastustavien mielenosoitusten hoidossa. Bild: David J. Phillip/ EPA Al Sharpton,George floyd

Flera debatter under hösten

Den 24-27 augusti håller republikanerna sitt partikonvent i Charlotte i North Carolina, men även där sker det mesta virtuellt.

Donald Trump ska nomineras till kandidat på konventets sista dag. Det är inte bestämt var han tackar ja till nomineringen - i Vita huset eller på någon annan lokal.

Därefter brakar valrörelsen i gång för fullt. Den första debatten mellan Trump och Biden hålls den 29 september, och ytterligare två debatter är fastslagna till den 15 och 22 oktober.

Vicepresidentkandidaterna, Kamala Harris och Mike Pence, möts den 7 oktober.

Den 3 november är det valdag. Omfattande poströstning gör att det eventuellt kan ta dagar innan vi vet vem som vunnit.

Läs också