Hoppa till huvudinnehåll

Stormarsch mot Belarus president Lukasjenko - största demonstrationen i landet sedan presidenten fick makten

Demonstranter med plakat.
Oppositionella i Minsk 16.8.2020. Demonstranter med plakat. Bild: Natalia Fedosenko/All Over Press Minsk,Belarus

Missnöjet mot president Aleksandr Lukasjenko och det misstänkta valfusket i förra helgens presidentval har vuxit sig allt starkare under veckans lopp. I söndags ordnades oppositionen så kallade frihetsmarscher i Minsk och flera andra städer, och hoppades kunna åstadkomma landets största demonstration någonsin.

Oppositionen samlades till en kraftsamling runtom i landet, på uppmaning av oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. En av AFP:s journalister uppskattade att det var fler än 100 000 personer som deltog i marschen i Minsk.

Demonstrationen var den största någonsin sedan Lukasjenko kom till makten för 26 år sedan.

Ett folkhav framför ett monument.
De oppositionella samlades vid obelisken till hjältestaden. Ett folkhav framför ett monument. Bild: Natalia Fedosenko/All Over Press Minsk,Belarus
Ett folkhav framför ett monument.
Ett folkhav framför ett monument. Bild: YAUHEN YERCHAK/EPA Minsk,Belarus

Lukasjenko ryter till och får stöd av Putin

På Självständighetstorget i Minsk ordnade också anhängare till president Lukasjenko vid middag i dag sin första demonstration sedan förra helgens val till stöd för presidenten.

Lukasjenko själv höll tal till folksamlingen. Han uppmanade sina anhängare att försvara Belarus självständighet och hänvisade till yttre hot mot landet.

Lukasjenko beskyllde Nato för sabelskramlande på Belarus västra gräns, och påstod att Litauen, Lettland, Polen och Ukraina försöker tvinga landet att ordna nyval, vilket han vägrar göra. Enligt den belarusiska armén ska militärövningar ordnas de närmaste dagarna längs gränsen mot Polen och Litauen.

Belarus som stat kommer att dö om nyval ordnas, varnade Lukasjenko.

Lukajsenko hötter med fingret.
President Lukasjenko tillbakavisade anklagelserna om valfusk och sa att han inte tänker avgå. Lukajsenko hötter med fingret. Bild: Valery Sharifulin/All Over Press Minsk,Belarus,Aljaksandr Lukašenka

Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin diskuterade över telefon på söndag för andra gången på två dagar läget i Belarus. Ryssland anser också att yttre press riktas mot Belarus, och lovade stöd till Belarus om läget eskalerar, i enlighet med ländernas militärpakt.

Ett stort antal bussar hade fört demonstranter till Minsk till Lukasjenkos stöddemonstration, och Sveriges ambassadör i Belarus Christina Johanneson påpekar att många rykten går om demonstranterna just nu.

– Det verkar vara mycket tydligt att folk är hitbussade från alla regioner och att de olika regionerna har fått liksom en beställning på hur mycket folk de ska leverera. Jag utesluter ju inte att det också finns folk här som faktiskt deltar frivilligt, det kan vi ju inte säga, men det finns också vittnesmål om att vissa har hotats med att få sparken eller också utlovats bonusar eller ett par dagar på hotell i Minsk. Det finns många många uppgifter som cirkulerar just nu, säger Johanneson i en intervju till Sveriges Radio.

En demonstrant håller upp ett plakat.
"Belarus gjorde sitt val" anser anhängare till Lukasjenko. Statligt anställda hade uppmanats att delta vid demonstrationen, enligt obekräftade uppgifter med hot om att bli avskedade. En demonstrant håller upp ett plakat. Bild: Natalia Fedosenko/All Over Press Minsk,Belarus
En folksamling med flaggor.
Demonstranterna för Lukasjenko samlades på Självständighetstorget i Minsk. Belarus nuvarande rödgröna flagga symboliserar stöd för Lukasjenkos styre. Oppositionen har tagit till den äldre vitröda belarusiska flaggan. En folksamling med flaggor. Bild: Valery Sharifulin/All Over Press Minsk,Belarus

Artikeln uppdaterades 17.8 klockan 7.30 med att marschen ordnades under söndagen och hur många människor som uppskattades delta.

Källor: AFP, Reuters, Sveriges Radio