Hoppa till huvudinnehåll

Elin har fått både vita mössan och betyget men ingen vet om hon får sin fest - ovisshet i gymnasierna in i det sista

Elin Stråhlmann sitter i trädgården med studentmössan på.
Elin Stråhlmann i Borgå väntar ännu på sin egen dag. Elin Stråhlmann sitter i trädgården med studentmössan på. Bild: privat studentfester,studenter,Elin Stråhlmann

Febrila förberedelser pågår i både skolor och hem inför studentfesten, som kanske ändå inte blir av.

Elin Stråhlmann sitter i trädgården med mamma Ulrica och funderar över arrangemangen för den uteblivna studentfesten i våras. Festen som kom av sig på grund av coronaepidemin.

- Jag har både studentbetyg och mössa, och jag har skakat hand med rektorn. Men ingen ceremoni, ingen fest har vi ännu haft, berättar hon ute i en solig trädgård i Borgå.

Du kan lyssna på nyhetsinslaget här, artikeln fortsätter under det.


En del kompisar har firat den vita mössan under sommarens gång men Elin vill fira på en och samma dag.

- Jag har valt att fira den 29 augusti, samma dag vi förhoppningsvis får hålla dimission från Tölö gymnasium i Helsingfors, säger hon. Jag vill gärna fira med mina klasskompisar, det har jag väntat på.

Dimissionen hålls i skolhuset, enligt vad hon vet. Som det ser ut nu torde två familjemedlemmar få närvara vid ceremonin.

- Men inget är säkert ännu, säger hon. Vi är beredda på att allt kan ändras.

Kakan inte beställd - ännu

Ulrica Stråhlmann, Elins mamma, beklagar att det yngsta barnet inte kan firas på samma sätt som de äldre syskonen.

- Visst är det en sorg att det inte går att fira, barn och unga är noga med traditioner. Vissa äldre familjemedlemmar har redan meddelat att de inte vågar komma på grund av smittorisken.

Stråhlmann förstår deras oro och funderar som bäst på hur matserveringen på studentfesten ska ordnas. Kakan har hon inte ens tänkt på ännu. Familjen föredrar salt.

- Ska alla ta med egna bestick, tänker hon högt? Var ska bordet stå för att "hållas rent"? Behöver vi tält denna gång ifall det regnar? Vad ska vi servera - och på vilket sätt för att det ska vara tryggt?

Stråhlmanns frågor är många och hon tänker ännu konsultera någon som vet om trygga matarrangemang.

Elin Stråhlman blev student coronavåren 2020 och ser på sin ljusblåa festklänning ute i trädgården.
Puffärmar i ljusblått, Elin är glad över att ha hittat sin studentklänning. Elin Stråhlman blev student coronavåren 2020 och ser på sin ljusblåa festklänning ute i trädgården. Bild: Yle/Anna Savonius studentfester,klänningar,Elin Stråhlmann

Studentklänningen finns redan

Elin sörjer över att inte få träffa hela släkten, samtidigt. Det finns äldre medlemmar som hon träffar mer sällan. Inte lär det bli av nu heller.

- Samtidigt är det bra att lära sig att allt inte alltid kan ske på samma sätt som tidigare. Det är bara att vänja sig, säger hon. Vi har vant oss vid osäkerheten och är lite trötta på att prata om undantagsläget hela tiden.

Hon är glad över att ha hittat sin studentklänning och visar stolt upp den skira, ljusblå klänningen med puffärmar.

- Det känns skönt att det praktiska är i ordning - klänningen och den vita mössan, skrattar hon.

Positivt är också att studentfesterna har kunnat ordnas lite när som helst under sommaren, så man har haft möjligheten att bjuda sina klasskamrater. Det skulle ju inte vara möjligt om alla firade på samma dag.

- Alla har fått fira på sitt eget sätt och det har varit roligt.

Tredje världskriget utan fiende

Mamma Ulrica vill ändå betona konsekvenserna av epidemin för många kära släktingar.

- Min pappa sa att det är som om tredje världskriget skulle ha brutit ut, med en osynlig fiende. Inte har han helt fel, visst är det en besynnerlig tid vi lever i. Pappa är ledsen över att eventuellt inte få fira med sitt barnbarn.

En man i blå skjorta som står framför en lila vägg tittar mot kameran.
Brändörektorn Mikael Nyholm är bekymrad över hur skolans utrymmen räcker till i och med distanskraven. En man i blå skjorta som står framför en lila vägg tittar mot kameran. Bild: Emilia Jansson / Yle Brändö gymnasium,mikael nyholm

Gymnasierna väntar på direktiv

Svenska Yle ringde upp tre gymnasier i Södra Finland och de bekräftar osäkerheten kring studentdimissionerna.

Inbjudningarna till dimissionerna har gått ut, säger rektorerna, men de är alla förberedda på att det kan bli ändringar.

Mikael Nyholm, rektor vid Brändö gymnasium i Helsingfors hoppas på god styrning uppifrån, från skolförvaltningen.

- Om vi måste inhibera dimissionen än en gång så måste beslutet komma uppifrån, vi har inte mandat att fatta det, säger han, med hänvisning till epidemiläget.

Läget är värst i huvudstadsregionen, med flest diagnosticerade smittofall. Frågorna i skolan är många.

- Vi har ett begränsat utrymme och vilka hälsovillkoren är för Helsingfors del utreder vi som bäst, fortsätter Nyholm.

Direktiven är inte heller alltid lätta att tolka, till exempel avstånd mellan stolarna och tillgången till handdesinfektionsmedel.

Nyholm beklagar läget för studenterna.

- Först var det strul med studentexamen i våras på grund av pandemin. Sedan fick abiturienterna ingen avslutning, ingen dimission. Nu får vi se hur det blir, tufft är det, betonar Nyholm.

Monica Johansson är rektor för Borgå Gymnasium.
Borgårektorn Monica Johansson förstår föräldrarnas åga. Man vill dela dimissionen med sitt barn men det kan vara att utrymmeskraven sätter stopp för det här. Monica Johansson är rektor för Borgå Gymnasium. Bild: privat Borgå gymnasium,Rektor,Borgå,rektor monica johansson

Alternativa utrymmen finns i Borgå

Vid Borgå gymnasium har man två alternativa utrymmen, beroende på hur många som anmäler om deltagande.

- I gymnasiet har vi begränsat med utrymme, därför är stora Strömborgska skolan ett alternativ. Då kunde föräldrarna få vara med på festen. En del studenter vill ändå absolut bli dimitterade i sin egen skola och i så fall blir det bara studenterna som släpps in, utrymmet räcker inte till, säger Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson. Vi har ordnat en omröstning om saken.

Därför är det ännu öppet hur det blir i Borgå, en fest för enbart studenter eller tillsammans med två familjemedlemmar.

Rektor Marianne Pärnänen i Katedralskolans trappa.
Marianne Pärnänen är rektor för Katedralskolan i Åbo. Vi har drygt 80 studenter i vår, det blir trångt hur vi än tänker, säger hon. Rektor Marianne Pärnänen i Katedralskolans trappa. Bild: Yle Åbo,Rektor,Katedralskolan,marianne pärnänen

Alla deltar inte, av olika orsaker

Rektor Marianne Pärnänen vid Katedralskolan i Åbo väntar på anmälningar till festen.

- Det finns nog familjer som inte deltar. Det kan handla om pojkar som har ryckt in i militären och inte kan delta. Det kan vara fråga om elever som tagit emot studieplatser utomlands. Vi väntar oss inte ett hundraprocentigt deltagande.

Katedralskolan väntar också på preciserade direktiv från hälsomyndigheterna gällande distans och hygienkrav. Epidemiläget kan förändras också regionalt.

- Vi utgår från att studentfesten blir av men vi förbereder oss också för att tvingas avblåsa tillställningen på kort varsel. Det här är ett exceptionellt år för alla parter och jag tycker synd om studenterna och deras familjer, säger Pärnänen.

Ingen av de tre intervjuade rektorerna har upplevt något liknande under sin karriär. Coronavirusepidemin har påverkat allt i skolan och fortsätter göra det.

Elin Stråhlmann med mamma Ulrica och hundarna Jerry och Molly.
Hundar har blivit viktiga för många under coronaepidemin, sä även för familjen Stråhlmann. Molly och Jerry heter de här krabaterna. Elin Stråhlmann med mamma Ulrica och hundarna Jerry och Molly. Bild: Yle/Anna Savonius hundar,mödrar,döttrar,ulrica stråhlmann

Hundar och promenader för tankarna åt annat håll

I familjen Stråhlmann har sommaren inte bara kretsat kring den uteblivna studentfesten. Det finns tre hundar hemma och sommaren har firats i skärgården.

- Vardagen lunkar på och det är skönt att inte ha någon press mera. Jag vill ta ett mellanår och se hur läget utvecklas, säger Elin Stråhlmann.

"Vi behöver hitta ett nytt sätt att leva"

Rektor Monica Johansson vid Borgå gymnasium med lång erfarenhet i skolvärlden upplever att vi har nått en form av ändhållplats i och med coronaepidemin.

- Vi behöver hitta ett annat sätt att leva, det finns mycket, även i skolan, som vi måste börja göra på ett annat sätt.

Här kan du lyssna på vad rektorernas synpunkter på studentdimissionerna, ett inslag ur Vega Eftermiddag!

Uppdaterad med nyhetsinslaget från morgonen, den 17 augusti/ kl 9.31/AS.
Uppdaterad med ett audioinslag med rektorernas kommentarer, kl. 14.45, 17.8.20,/AS
Uppdaterad med ytterligare ett längre inslag ur Vega Eftermiddag, med familjen Stråhlmann, 17.8.20, kl. 15.40./AS