Hoppa till huvudinnehåll

En god äppelskörd har gjort Sibbo äppelmusteri populärt: "Vi har nästan fullbokat en vecka framåt"

Man i blå t-skjorta håller en låda med äpplen.
Rick Eriksson säger att det funnits en massa äppel i år. Man i blå t-skjorta håller en låda med äpplen. Bild: Milena Hackman / Yle Sibbo,Höstäpplen,äpple,Musteri,musterier,Must,sibbo äppelmusteri

I år har äppelskörden varit bra. Det är många som tar sig till Sibbo äppelmusteri för att få göra must på sina äpplen. De har haft kunder i kö nästan varje dag.

På musteriet doftar det sött och syrligt av äppel så att det nästan vattnas i munnen.

Sirppa Peltonen sitter och fyller flaska efter flaska med den ljusa äppelmusten. Hon har kommit till musteriet från sitt hem i Vanda. Peltonen brukar åka till musteriet vartannat år.

– Det brukar komma bra med äpplen vartannat år. Förra året var det knappt några äpplen alls.

Peltonen säger att hon inte bor så långt ifrån musteriet.

– Jag har varit mycket nöjd med musteriet och jag har kommit hit flera gånger under åren.

När det kommer mycket äpplen vill Peltonen använda dem.

– Det är tråkigt att kasta bort dem så jag gör gärna must på dem istället.

Sirppa Peltonen fyller flaskor med äppelmust.
Sirppa Peltonen fyller med van hand på äppelmust i flaskorna. Sirppa Peltonen fyller flaskor med äppelmust. Bild: Milena Hackman / Yle Sibbo,sibbo äppelmusteri

Peltonen fyller på liter efter liter med musten, som hon tycker om att dricka.

– Jag brukar ibland ge av musten som present till andra.

En god äppelskörd har gett musteriet många kunder i år

Rick Eriksson äger äppelmusteriet tillsammans med sin syster, Sonja Helenius, och har gjort det i 30 år.

– Säsongen har precis börjat. Vi började pressa äpplen den tionde augusti. Med tanke på att det har varit ett kallt år började säsongen relativt tidigt, säger Eriksson.

Äppelmusteriet har varit populärt i år.

– Vi har nästan fullbokat en vecka framåt.

Musteriet tar emot kunder varje dag från klockan nio på morgonen till klockan åtta på kvällen. Eriksson säger att det finns en enkel orsak till att musteriet har haft så många kunder i år.

– Det fanns massor med äppel i år.

Eriksson säger att den största orsaken till att äppelsäsongen i år är så lyckad är att pollineringen fungerat bra under våren. Äppelträden har blommat rikligt i år.

Äpplen i lådor.
Lådvis med äpplen står placerade utanför musteriet. Äpplen i lådor. Bild: Milena Hackman / Yle Sibbo,sibbo äppelmusteri

– När det finns mycket äppel vill folk göra något med dem, som att göra must.

Äpplena får inte vara för mogna

Eriksson säger hårda äpplen ger mera saft än mjuka äpplen.

– Det är viktigt att inte plocka övermogna äpplen. De ska vara så hårda att det inte går att klämma sönder dem med handen.

Om äpplena är för mogna blir det kvar små bitar i saften, som Eriksson på finska kallar för sakka.

– Äpplena får inte vara ruttna men det gör inget om de är lite maskätna, för om man pastöriserar musten så dör alla bakterier.

Om saften är färsk ska man ändå se till att frukten inte är dålig för annars börjar äppelmusten att jäsa.

Hur görs äppelmusten?

Det första steget i att göra äppelmust är att tvätta äpplena. När de är rena åker de in i krossen, en stor maskin som för mycket ljud.

I krossen och pressen pressas saften ur äpplena, för att sedan rinna igenom en sil. Fruktmassan som blir över hamnar i komposten.

Ju hårdare äpplena är, desto mera saft kan pressas ur dem.

– Av äpplena blir ungefär sextio procent till saft. Om det är mjuka äpplen kan det bli så lite som femtio procent. Om man använder hårda vinteräpplen kan det komma till och med sjuttio procent saft från dem.

På musteriet kan man köpa flaskor för äppelmusten.Oftast förpackas musten ändå i bag-in-box, alltså tre liters påsar som man lägger i en kartongförpackning.

Eriksson säger att påsarna är bättre än plastflaskorna eftersom att de är mera hållbara.

Sibbo äppelmusteri.
Sibbo äppelmusteri är ett av de få som fortfarande är verksamma i regionen. Sibbo äppelmusteri. Bild: Milena Hackman / Yle Sibbo,sibbo äppelmusteri

Eriksson säger att det finns få musterier kvar i regionen. Det är många som har lagt ner sin verksamhet.

– Vi börjar bli de enda här som gör must.

Läs också