Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors portade idrottsföreningar från gymnastiksalarna – då ryter olympiska kommittén till: ”En grundpelare”

Fötterna på två innebandyspelare i närkamp om bollen
Arkivbild. Fötterna på två innebandyspelare i närkamp om bollen Bild: Robert Nyholm innebandy,innebandyspelare,idrott,gymnastik,Gymnastiksal,gymnastiksalar,idrottshallar,idrottsanläggningar,skolidrott

Helsingfors stad fattade på söndagen beslut om att inte tillåta idrottsföreningar att använda stadens skolors gymnastiksalar under coronaviruspandemin. Enligt Finlands olympiska kommitté verkar ”flera andra” städer också gå in för liknande slutsatser.

Sammanlagt 39 skolor – bland dem Kottby, Staffansby, Hoplaxskolan, Botby samt Åshöjden – kommer inte att vara öppna för idrottsföreningarna under det kommande läsåret. Det är tiotals idrottsföreningar som drabbas av beslutet.

Enligt staden är orsaken att skolorna behöver gymnastiksalarna för undervisningssyfte för att trygga säkra avstånd.

– Det var ett verkligt överraskande besked. Alla turer inhiberades i ett nafs. Fram till maj, säger Mikko Mäntylä till Yle Urheilu. Mäntylä har länge jobbat som utvecklare och utbildare inom olika idrottsföreningar.

– Alla som varit i kontakt med mig har varit förvånade och chockade. Ingen hade väntat sig ett så här tufft beslut, fortsätter han.

Tommi Laitio, sektorchef vid kultur- och fritidssektorn vid Helsingfors stad, förklarar att det uttryckligen är säkerhetsskäl som ligger bakom chockbeskedet.

– Vi vet hur viktigt barns och ungas motion är och vi vet också att vissa föreningar drabbas väldigt hårt av det här. Vi förstår att det finns sådana som är besvikna, säger han.

Jämför med Sverige

På måndagskvällen publicerade Finlands olympiska kommitté ett ställningstagande i frågan. Där skriver FOK att ”flera andra” städer också kommer att följa Helsingfors exempel.

Enligt en koll som Yle Urheilu gjorde på måndagen hör Esbo, Vanda, Åbo eller Tammerfors inte till dem. I dessa städer finns det inga planer för att stoppa idrottsföreningar från att använda skolors utrymmen.

Men FOK vill ändå se till att inga andra heller tar liknande beslut.

– Föreningsverksamhet är en både ekonomisk och också social kraftkälla i utmanande tider. Verksamheten ska tryggas också under coronaviruspandemin, säger FOK:s vd Mikko Salonen.

Olympiska kommitténs överläkare Maarit Valtonen understryker i sin tur att det inte finns siffror på att viruset skulle sprida sig mer även om föreningarna skulle få använda gymnastiksalarna.

– I Sverige har skolorna varit uppe som normalt och föreningsverksamheten har rullat på nästan som vanligt hela tiden. Trots det är spridningssiffrorna bland unga i Finland och Sverige väldigt lika, säger Valtonen.

– Bland alla restriktioner måste man minnas att motion är en grundpelare för ungas välmående. Att begränsa barns möjligheter att röra på sig kan ge bestående men, fortsätter hon.

Läs också