Hoppa till huvudinnehåll

Inga munskydd i gymnasierna ännu – rektor: "Möjligt att det snart blir aktuellt"

Pargas svenska gymnasium
I Pargas svenska gymnasium får de som vill bära munskydd. Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Linus Hoffman pargas svenska gymnasium

Nyligen införde regeringen rekommendation om munskydd för personer över 15 år. Rekommendationen gäller kollektivtrafik och situationer där det inte går att hålla tillräckligt avstånd från andra människor. Vid gymnasieskolorna finns ännu inga direktiv om användningen av munskydd.

Tidigare rapporterade Yle Åboland att både Novia och Åbo Akademi kommer dela ut munskydd åt studerande inför undervisningstillfällen där avstånd inte kan hållas.

Vid Kimitoöns gymnasium och Pargas svenska gymnasium är det i nuläget inte ännu aktuellt för studerande att bära munskydd i skolan trots att alla gymnasister fyllt 15 år.

Alla som vill får använda munskydd

Annika Gustafsson, rektor för Pargas svenska gymnasium berättar att de från skolans sida inte infört rekommendation av munskydd men att de som vill bära munskydd får göra det utan hinder.

- Alla får använda skydd ifall de vill det. Hittills är det en elev som har meddelat att hen kommer att bära munskydd i skolan, berättar Gustafsson.

Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium
Annika Gustafsson rektor för Pargas svenska gymnasium. Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Johanna Ventus rektor annika gustafsson

Skolorna i Pargas startar på måndagen, hittills har endast personalen varit närvarande i skolhuset i två dagar och ingen har ännu använt sig av munskydd. Enligt Gustafsson kan situationen förändras i och med att skolan kör igång på allvar.

- Då får vi se hur de som är över 15 år reagerar och om jag själv börjar använda munskydd då jag rör mig i skolan. Det kan bra hända, för vi har ju ändå begränsat med utrymme.

Inga specifika rekommendationer om munskydd i skolan

Gymnasieskolorna har inte fått några specifika riktlinjer gällande användningen av munskydd i undervisningen. Förra veckan träffades alla rektorerna för att gå igenom vad Utbildningsstyrelsens anvisningar.

- Vi utgår ifrån att alla ska känna sig trygga.

Gustafsson berättar att de försökt förverkliga alla försiktighetsåtgärder i deras skola. I och med att skolan börjar ska alla studerande bland annat vara utomhus på rasterna.

- Uppdateras anvisningarna så kommer vi att följa det också, konstaterar hon.

Tre flickor går upp för en trappa.
Vid vissa tillfällen kan det vara svårt att hålla avstånd i en skola. Tre flickor går upp för en trappa. Bild: Marie Söderman / Yle skolelever,flickor,tonåringar,elever,trappor,S:t Olofsskolan,Åbo,skolor

Ben Johansson, rektor för Kimitoöns gymnasium säger att rekommendationen om munskydd ännu är så ny att skolan inte har ställt upp några riktlinjer gällande användningen av munskydd ännu.

- Inte nekar vi någon om den vill använda munskydd, men vi har heller inte påtalat att man skulle vara tvungen att använda det, säger Johansson.

Möjligt att användning av munskydd blir aktuellt

Han påpekar att det nog är möjligt att användningen av munskydd även blir aktuell i gymnasiet vid sådana tillfällen där det är svårt att hålla avstånd.

- Till exempel i kön till matsalen eller i några klassrum där det är ganska trångt och naturligtvis på raster och håltimmar då utrymmet är begränsat inomhus.

Ben Johansson, rektor, Kimitoöns gymnasium, 4.12.2014
Ben Johansson rektor för Kimitoöns gymnasium. Ben Johansson, rektor, Kimitoöns gymnasium, 4.12.2014 Bild: Yle/Janne Isaksson ben johansson

Personalen har inte fått frågor från vårdnadshavare eller studerande gällande munskydd. Däremot har en del lärare som är bosatta i Åboregionen diskuterat ämnet.

Han påpekar att de som går i gymnasiet är äldre än eleverna i den grundläggande utbildningen och har därmed en större frihet att tänka själv.

- Den grundläggande riktlinjen är ju det att vi i alla sammanhang ska följa regeln att hålla 1-2 meters avstånd från varandra. Bara vi påminner våra studerande om det så gör de ju nog det. Så vi får nu följa med läget och se.

Liksom Gustafsson konstaterar Ben Johansson att de i skolorna självklart kommer använda munskydd ifall sådana riktlinjer blir aktuella.

Likadan situation i högstadiet i Åbo

Även en del högstadielever har fyllt 15 år, därmed gäller rekommendationen om munskydd en del elever. Rektor för S:t Olofsskolan, Christer Karlsson, säger att varken THL eller Utbildningsstyrelsen har gett riktlinjer om att användningen av munskydd skulle gälla skolor utan främst kollektivtrafik.

- Högst sannolikt kommer inte de få elever som fyllt 15 bära munskydd i skolan utan bara i bussen, misstänker jag, säger Karlsson.

En man i en vit skjorta sitter bakom ett skrivbord och ser in i kameran.
Christer Karlsson är rektor för S:t Olofsskolan i Åbo. En man i en vit skjorta sitter bakom ett skrivbord och ser in i kameran. Bild: Andrea Wiklund/Yle S:t Olofsskolan,Rektor,christer karlsson

Han påpekar samtidigt att skolan har cirka 400 elever och personalen består av ungefär 50 personer.

- Därmed kunde det vara på sin plats att diskutera ifall det vore
bra eller inte. Antagligen skulle det vara bra, funderar han.

För tillfället är reglerna i S:t Olofsskolan sådana att man inte måste använda munskydd, men man får göra det om man vill.

- Det är klart att vem som helst som vill bära munskydd i skolan får göra det, men det är samtidigt inte något tvång här.