Hoppa till huvudinnehåll

Nya Zeeland skjuter fram parlamentsvalet i september efter nytt coronautbrott i landets största stad Auckland

Premiärminister Jacinda Ardern är också tvungen att avbryta sin valkampanj på grund av nya utbrott. Arderns socialdemokratiska Arbetarparti förutspås vinna valet igen.
Premiärminister Jacinda Ardern är också tvungen att avbryta sin valkampanj på grund av nya utbrott. Arderns socialdemokratiska Arbetarparti förutspås vinna valet igen. Premiärminister Jacinda Ardern är också tvungen att avbryta sin valkampanj på grund av nya utbrott. Arderns socialdemokratiska Arbetarparti förutspås vinna valet igen. Bild: AAP IMAGE Jacinda Ardern

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har beslutat att skjuta fram parlamentsvalet i september på grund av ett nytt coronautbrott i landets största stad Auckland. Parlamentsval skulle hållas den 19 september, men valet skjuts nu fram med fyra veckor.

Både regeringspartierna och oppositionen ville att valet skulle skjutas fram då man återinför stränga coronarestriktioner, främst i och omkring Auckland.

Nya Zeeland hade inte rapporterat ett enda coronafall på 102 dagar och livet hade återgått till det normala, innan man förra veckan registrerade ett nytt utbrott i Auckland.

Sedan dess har man registrerat 49 smittade i Nya Zeeland och regeringen införde två veckors karantän i Auckland förra veckan.

Man har inte ännu kommit underfund med hur coronaepidemin kom tillbaka för de enda nya fall som upptäcktes i somras var bland nyzeeländare som återvände från utlandet och som sattes i karantän genast efter obligatoriska coronatest vid gränsen.

Aredern konsulterade oppositionen

Jacinda Ardern som har fått beröm över hela världen för sitt sätt att handskas med epidemin, konsulterade alla partiledare innan hon fattade sitt beslut.

- Jag vill garantera att vi har ett väl genomfört val som ger alla väljare den bästa chansen att få information om partier och deras kandidater konstaterade Ardern.

Hon försäkrade samtidigt att valet inte skjuts fram en andra gång, oavsett vad som händer med epidemin. Bland andra Sydkorea, Singapore och Polen har i år genomfört val trots pandemin.

Det konservativa Nationalpartiet som är i opposition godkänner beslutet medan det mindre oppositionspartiet ACT:s ledare välkomnar beslutet eftersom partiet inte har kunnat föra någon valkampanj under de senaste dagarna.

- För att vi skall kunna ha ett fritt och rättvist val så måste kandidater kunna gå ut bland väljare och det är inte möjligt om folk måste hålla sig inomhus, säger partiledaren David Seymour.

Jacinda Arderna socialdemokratiska Arbetarparti gick framåt i parlamentsvalet år 2017 och Ardern fick chansen att bilda en minoritetsregering.

Enligt opinionsmätningar kommer Ardern att vinna valet igen eftersom stödet för Arbetarpartiet har ökat kraftigt under pandemin.

Källor: Reuters, AFP

Läs också