Hoppa till huvudinnehåll

Torven, Centern och coronan - läs varför politiken blir allt annat än tråkig i höst

Svenska Yles Anders "AG" Karlsson i bildikon med Centerns Annika Saarikko och Petri Honkonen i bakgrunden.
Annika Saarikko och Petri Honkonen (som blir intervjuad) ställer upp i Centerns ordförandeval. Svenska Yles Anders "AG" Karlsson i bildikon med Centerns Annika Saarikko och Petri Honkonen i bakgrunden. Bild: Linda Söderlund / Yle Annika Saarikko,Centern i Finland,Petri Honkonen

Det blir en turbulent tid i politiken de närmaste veckorna. Ekonomin orsakar huvudbry och på Centerns partikongress kan mycket hända, skriver Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson.

Riksdagsgruppernas sommarmöten och upptakten till budgetförhandlingarna sker i år i en tjock dimma. Coronaviruset ställer till det, det grälas om miljöåtgärder och sysselsättning. Dessutom väljer Centern ordförande.

Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson räknar upp vad som är värt att följa med i politiken.

1. Krisdrabbade Centern väljer ny ordförande

Efter brakförlusten i riksdagsvalet gick Centern med i den grön- och vänstersinnade regeringen, vilket många anhängare har svårt att smälta. Det forna maktpartiet får i partimätningarna ett stöd på 10-12 procent.

Det är bara ett år sedan Centern senast valde ordförande. Katri Kulmuni deklarerade då i sitt segertal att ”Centern inte kan vara ett tioprocentsparti”, vilket man nu alltså är.

Om forsknings- och kulturminister Annika Saarikko besegrar Kulmuni betyder det att Kulmuni inte får leda partiet till ett enda val.

Hittills har också två andra kandidater meddelat att de ställer upp. Riksdagsledamoten Petri Honkonen och företagaren Ilkka Tiainen tros inte ha möjligheter.

2. Någon förväntas greppa rodret

För tillfället är det i högsta grad oklart vem som säger det sista ordet inom Centern.

Är det finansminister Matti Vanhanen, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko eller Katri Kulmuni, som trots allt är partiordförande?

Katri Kulmuni på publikevenemang.
Katri Kulmuni har rest runt i landet under sommaren. Här är hon i Taivalkoski. Katri Kulmuni på publikevenemang. Bild: Paulus Markkula / Yle Katri Kulmuni,person,Taivalkoski

De övriga regeringspartierna är tacksamma om turbulensen åtminstone tillfälligt avtar före budgetförhandlingarna. Förhoppningen är att den som blir ordförande ska styra partiet åt något håll.

Saarikko meddelade entydigt då hon offentliggjorde sin kandidatur att hon vill att Centern fortsätter i regeringen. Många tolkar det som att Katri Kulmuni är mer skeptisk.

Centerfolket har med andra ord mycket att säga till om. EU-stödpaketet till coronadrabbade medlemsländer kan förstärka missnöjet.

3. Hårt tryck på budgetförhandlarna

Regeringens budgetförhandlingar äger rum i september. Oppositionen har kritiserat regeringen för att den inte vågar fatta djärva beslut ens i coronatider.

Frågan är om en regering med fem partier lyckas enas om något som kan tänkas skapa jobb. Om vi får en stark andra våg av coronaviruset åker alla prognoser oberoende i soptunnan.

Centern och De gröna har grälat i offentligheten. Ofta har det handlat om gränszonen mellan miljö och sysselsättning. Beskattningen av torv och hur produktionen ska avvecklas har väckt känslor.

En del som följer med från nära håll suckar djupt. De undrar om det faktiskt handlar om så stora saker att det lönar sig att hota med regeringskris.

4. Debattklimatet lär förbli ”färgglatt”

Språkbruket i politiken var på tapeten i våras och somras. Det var inte sällan Sannfinländare som stod för rubrikerna, trots att andra nog också kan.

Någon stor förbättring är inte att vänta. Sannfinländarna verkar inte lida i galluparna av uppståndelse och anhängarna ser det hela som klappjakt.

Får se hur god tonen är då behandlingen av EU-stödpaketet till coronadrabbade medlemsländer inleds i riksdagen. Så mycket kan man säga att det inte råder konsensus om själva sakfrågan.

Slutligen kan vi konstatera att Socialdemokraterna också väljer ny partiordförande. Få kommer att tänka på att statsminister Sanna Marin faktiskt ännu inte formellt leder partiet.