Hoppa till huvudinnehåll

Valtteri Bottas skyller på den svarta overallen för den sämre dagen på jobbet: ”Gick ner tre kilo under loppet – det börjar redan kännas”

Valtteri Bottas dricker champagne.
Valtteri Bottas fick svalka av sig med lite champagne efter tredjeplatsen. Valtteri Bottas dricker champagne. Bild: xpbimages.com / All Over Press Valtteri Bottas

Inför den pågående formel 1-säsongen bytte Mercedes färger från silver till svart. Nu menar Valtteri Bottas att den mörkare overallen är för varm. Det påverkar också ens prestanda, säger han till Autosport.

Valtteri Bottas kan redan ha tappat avgörande mycket mark i VM-racet i formel 1. På söndagen körde Lewis Hamilton hem ytterligare en seger, samtidigt som Bottas fick nöja sig med att komma i mål som tredje man.

Bottas ligger nu 37 poäng efter Hamilton i sammandraget.

Frågar man Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens var det i starten som Bottas förlorade fighten. Finländaren fick en usel start och föll ner till fyra. Därifrån kunde han endast lyfta upp sig en placering.

Bottas själv? Han verkar skylla på overallen. Bottas klagade redan under loppet i stallets radio att det var ”jävligt varmt” i bilen – och efter loppet förklarade han problemet för sajten Autosport.

– Det har varit varmare i bilen än normalt i år. Det är ingen hemlighet att svart färg är varmare än vit i solljus, säger han.

"Kan alltid göra saker och ting bättre"

Mercedes bytte färger från silver till svart i ett ställningstagande mot rasism inför säsongen. Färgens påverkan på bilens prestationsförmåga har varit ett diskussionsämne också tidigare, då Mercedes redan i fjol hade problem med att hålla motorn sval i lopp där det var riktigt varmt.

– Jag har inga siffror att visa för att bevisa att det faktiskt är värre nu när vi kör i svart istället för vitt, men det har verkligen varit varmt, säger Bottas och fortsätter:

– Dessutom är overallerna vi använder i år tjockare än de vi hade tidigare, så det kan också spela en roll.

Det var ungefär 30 grader varmt i Barcelona på söndagen.

Att förare tappar vätska under ett formel 1-lopp är ingen nyhet, men enligt Bottas gick han ner lite väl mycket i vikt under Spaniens grand prix.

– Jag gick ner tre kilo, vilket är ganska mycket. Det börjar redan kännas i kroppen och kan påverka ens prestanda. Jag vet ändå att jag hör till förarna med bäst kondition, så jag klarar av det. Men man kan alltid försöka göra saker och ting bättre, säger Bottas.

Läs också