Hoppa till huvudinnehåll

Vasa börjar dela ut munskydd till mindre bemedlade

En närbild på en persons ansikte. Personen har på sig ett vitt munskydd och håller i maskens övre del med sina fingrar.
Munskydden ska bland annat delas ut vid Vasa mathjälps tre enheter. En närbild på en persons ansikte. Personen har på sig ett vitt munskydd och håller i maskens övre del med sina fingrar. Bild: Lehtikuva Munskydd,coronavirus

Vasa stad kommer att beställa ungefär 9 000 munskydd som ska delas ut till mindre bemedlade i staden. Det beslöt social- och hälsovårdssektorns ledningsgrupp på sitt möte på måndag.

THL:s rekommendation om att bära munskydd bland annat i kollektivtrafiken trädde i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikt förra veckan.

Utgångspunkten är att man ska betala för munskydden själv, men kommuner förpliktigas att se till att mindre bemedlade personer och personer i extra utsatt position får dem gratis.

Nu har social- och hälsovårdssektorns ledningsgrupp i Vasa kommit överens om hur man ska anordna utdelningen, men direktiven kommer ännu att preciseras.

Enligt Jukka Kentala, direktör för social- och hälsosektorn, kommer munskydden att delas ut via bland annat Vasa mathjälps tre enheter.

- Att anordna utdelningen via utkomsstödet skulle blivit för byråkratiskt och svårt, konstaterar Kentala.

Till en början delar man ut munskydd som finns i lager, men man ska lägga ut en beställning på cirka 9 000 munskydd inom kort.

- Det tar flera veckor innan vi får dem, men vi klarar oss nog tills vi får beställningen, säger Kentala.