Hoppa till huvudinnehåll

Vasa centralsjukhus håller inte med om att man enbart testar vid hög feber och hosta – men på Malmska kan man få vänta

En person i skyddsutrustning håller i ett coronavirus-provsvar.
Inom Vasa sjukvårdsdistrikt görs coronatester med låg tröskel, säger läkare. En person i skyddsutrustning håller i ett coronavirus-provsvar. Bild: European Pressphoto Agency EPA coronavirus,COVID-19,coronaprov

Infektionsöverläkare Juha Salonen tillbakavisar delvis påståenden om att man inom sjukvårdsdistriktet enbart testar personer med hög feber och hosta. - Vi har redan länge testat med låg tröskel, säger Salonen. På Malmska i Jakobstad har man dock bett personer med lindriga symtom återkomma senare.

En person som kommenterat en av Yle Österbottens artiklar om smittspridningen menar att man inom Vasa sjukvårdsdistrikt enbart testar personer med hög feber och hosta, istället för att testa alla som uppvisar symtom, som i andra delar av Finland. Detta skulle enligt kommentaren betyda att mörkertalet är ganska stort i Östebotten.

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus säger att det är möjligt att man låtit bli att testa om patienten endast har en lindrig snuva, men inga andra symtom.

- Vi har redan länge testat med låg tröskel och antalet testade har ökat hela tiden under flera veckor. Symtomfria människor testas inte, om de inte har blivit exponerade för coronaviruset, säger Salonen.

Han tillägger att speciellt hosta är ett viktigt symtom när man misstänker coronasmitta.

Stort tryck på Malmska

På Malmska i Jakobstad säger smittskyddsläkare Johanna Gripenberg att trycket på provtagningen ökat explosionsartat de senaste två veckorna.

- På grund av resursbrist har vi varit tvungna att vid lindriga nyss uppkomna symtom, som snuva, be patienten att isolera sig och återkomma om ett par dagar om läget försämrats eller inte blivit bättre, säger Gripenberg.

Detta har man gjort för att kunna testa de som har mer tydliga symtom, som hosta, feber eller muskelvärk.

- Men om det finns resebakgrund eller kontakt med Covid-19 så testar vi givetvis även vid milda symtom.

Gripenberg förklarar att det i dagsläget inte finns resurser till att testa personer som är snuviga första dagen.

- Det skulle medföra att de med tydliga symtom skulle bli tvungna att vänta flera dagar på testning.

Läs också