Hoppa till huvudinnehåll

Åbos stadsdirektör om Skopjeflygen: "Det här är större än bara ett Åboproblem"

Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats.
Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats. Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats. Bild: Minna Rosvall / Yle Wizz Air,Åbo flygplats

På Åbo flygplats har man hittills masstestat passagerarna på tre flyg från Skopje i Nordmakedonien. På alla tre flyg har det funnits smittade personer. Nästa flyg landar ikväll, tisdag.

På söndagskvällen skrev Åbos stadsdirektör Minna Arve på Twitter att situationen inte kan fortsätta så här och att det finns skäl till att fundera på reserestriktioner från riskländer.

- Det är ett problem att människor kommer från sådana länder där coronaläget är väldigt dåligt. Vi borde ha en omfattande lösning på hur vi ska lösa det här. Det är inget lätt problem.

Arve påpekar att det inte löser problemet att bara avbryta en flygförbindelse, eftersom människorna ändå tar sig till Finland på andra sätt. Ifall flygförbindelsen bryts måste personerna som kommer till Finland ändå testas och sättas i karantän.

minna arve i vårväder utomhus
Minna Arve efterlyser en bred diskussion kring problematiken med Skopjeflygen. minna arve i vårväder utomhus Bild: Paula Collin / Yle Minna Arve

Ifall regeringen i dag, tisdag, tar beslutet att stoppa flygen från Skopje, vad är nästa steg? funderar Arve.

- Just nu är det Balkan-området där läget är dåligt, nästa veckan kan det vara ett annat område. Vi borde ha ett system för hur vi tar hand om personer som kommer från riskområden.

Det här är inte bara ett Åboproblem.― Minna Arve

- Helsingfors-Vanda flygplats är mycket större. Också dit kommer det flera flyg från riskområden så det handlar om en större diskussion än något som gäller bara Åbo stad.

Arve: "Coronatesta innan flyget"

Ett förslag som Arve fört fram är att man skulle coronatesta passagerarna innan de stiger på planet och kräva ett negativt svar.

Men som bekant har finländska medborgare alltid rätt att återvända till Finland, oberoende om de är sjuka eller inte.

- Naturligtvis har alla medborgare rätt att komma tillbaka till Finland, men det handlar om ifall man borde åka flyg ifall man är sjuk. Det talas om att man inte ska gå till skolan eller jobbet om man är sjuk, borde man då ha en likadan rekommendation gällande flygen?

Enligt Arve handlar det om vad flygbolagen kan göra i frågan, men hon anser att det är viktigt att flygbolagen inte lämnas ensamma i beslutsprocessen här.

- Ett flygbolag kan inte avgöra vilka områden som är bättre eller värre i fråga om epidemiläget.

Ikväll, tisdag, landar nästa flyg från Skopje. Enligt Arve är det samma procedur som efter de tre senaste flygen som gäller.