Hoppa till huvudinnehåll

Chefsöverläkare vill lugna dem som hört om coronafall i närkretsen: "Det viktigaste är att de som har symtom stannar hemma"

Mikko Pietilä
Chefsöverläkare Mikko Pietilä uppmanar till lugn. - Vi klarar det här, säger Pietilä. Mikko Pietilä Bild: Yle/Arash Matin Mikko Pietilä

Det är mycket viktigt att de som känner sig sjuka eller har symtom stannar hemma och undviker kontakter. Det konstaterar chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Men han vill tona ner risken för att få smitta av en person som inte visar symtom på covid-19, speciellt i det här skedet av epidemin.

Men hur sprids viruset, och hur oroad ska man vara då man hör om sjukdomsfall i ens närkrets? Hur ska man exempelvis tänka i ett fall, då en förälder insjuknar i covid-19, borde då klasskamraterna till den insjuknade förälderns barn sättas i karantän?

- Det är en bra fråga. Mycket beror på om barnet har haft symtom eller inte. Om barnet inte har symtom, så behövs ingen karantän vare sig för lärare eller för klasskamrater. Men om barnet har haft symtom är det mycket viktigt med karantän, konstaterar Pietilä.

Samma princip gäller exempelvis också partnern till den insjuknade föräldern.

- Om partnern har varit symtomfri på sin arbetsplats behöver partnerns arbetskollegor inte försättas i karantän. Men arbetsgivare kan ha olika principer i den här frågan, säger Pietilä.

Vilka råd till de som är oroliga för corona i kollegornas närkrets?

Samtidigt finns det indicier på att en person som insjuknar i covid-19 kan smitta innan coronasymtom uppstår. Enligt Pietilä räknar man att en person kan vara smittsam ungefär ett dygn innan de första symtomen uppstår.

Vad kan du ge för råd till personer som är oroliga för att det har funnits fall av corona i kollegornas närkrets?

- Jag förstår att folk är bekymrade. Men det är mycket osannolikt att en person som inte har symtom sprider viruset vidare. Men om en familjemedlem har konstaterad coronasmitta ska de övriga familjemedlemmarna vara i karantän, säger Pietilä.

I höst kan 50 000 insjukna i en förkylning - per dygn

Under de senaste veckorna har förkylningssäsongen kommit igång och köerna till coronatestningen har blivit långa i flera regioner. Men hur ska man veta om det är frågan om en vanlig förkylning eller corona? Det är en svår fråga, säger Pietilä.

Läget blir inte heller lättare i höst. I medeltal insjuknar drygt 20 000 finländare i en luftvägsinfektion varje dag, året runt. När läget är som värst kan kan över 50 000 finländare insjukna per dag, säger Pietilä.

- Det finns inte kliniska sätt att skilja på en vanlig förkylning från corona. Det betyder att man måste testa sig om man har symtom. Samtidigt finns det inte resurser att testa alla som förväntas insjukna i förkylningar i september. Vi måste hitta ett sätt att ge råd åt folk om hur och när de borde testa sig. Men det är inte lätt, konstaterar Pietilä.

Exempel på sådana instruktioner kunde exempelvis vara om personen bor på en ort där inte ett enda fall har konstaterats på flera månader eller veckor. Då är det troligen inte frågan om corona - eller då kan man åtminstone vänta lite innan man blir testad, menar Pietilä.

- Men om det finns mycket corona i regionen så är det bäst att testa sig så fort som möjligt.

Under den senaste tiden har antalet coronafall ökat i regionen. Men Pietilä uppmanar till lugn.

- Jag tycker det är mycket viktigt att vi tar det lugnt. Vi klarar det här, hälsar Pietilä.